Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ


Άνεργοι, μισοανέργοι,  άνεργοι στα 5μηνα, απασχολήσιμοι, της Αθήνας, συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα μετά το Κάλεσμα των 6 ταξικών συνδικάτων για να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών μας.
Την προηγούμενη φορά η κυβέρνηση μας υποδέχτηκε με τα ΜΑΤ και ο κ. Βρούτσης Υπουργός Εργασίας, θεώρησε ότι πρέπει να συναντηθεί με την τρόικα και να διαπραγματευτεί πόσα δικαιώματα θα χάσουν οι εργάτες για λογαριασμό των μεγαλοεργοδοτών.
Σήμερα πιο αποφασισμένοι, διεκδικούμε την αξιοπρέπεια των οικογενειών μας, το δίκιο μας πνίγει,  μας εξοργίζει η προκλητική στάση της κυβέρνησης που  αφού μας άρπαξε μαζί με τους καπιταλιστές το ψωμί από το τραπέζι τώρα μελετάνε πως θα μας μοιράσουν μερικά  ψίχουλα από το βαμμένο με αίμα του λαού  πλεόνασμα, για το οποίο κομπάζουν νυχθημερόν.
Καυγαδίζουν για το γάλα, για το ποια συμφέροντα στο χώρο παραγωγής και εμπορίου θα κερδίζουν λιγότερο ή περισσότερο. Κόπτονται δήθεν για το καλάθι της νοικοκυράς. Λοιπόν τους λέμε ας έρθουν να ρωτήσουν έναν άνεργο να τους πει πόσο έχει το γάλα, όταν ακόμα και αυτό των 30 ημερών κάνει 1,10. Προκαλούν την νοημοσύνη μας και δεν λένε καθαρά ότι θέλουν να συγκεντρώσουν την παραγωγή σε λιγότερα χέρια και να στείλουν και άλλους αγρότες στις στρατιές των ανέργων.
Βέβαια αυτοί που βρίσκονται ψιλά θεωρούν ταπεινό να μιλάς για το πόσο Κάνει το γάλα και το ψωμί, ο λόγος; έχουν κιόλας φάει !
Συνάδελφοι άνεργοι.
Στην αρχή σταματήσαμε τα παιδιά από τον αθλητισμό, γιατί μπροστά στο να μας κόψουν το ρεύμα μοιάζει πολυτέλεια η ανάγκη του παιδιού μας να αθλείται.  Όσο για σπουδές μοιάζει σαν άπιαστο όνειρο για το παιδί του άνεργου.
Συνάδελφοι, αυτά είναι τα όνειρα μας για τα παιδιά μας; να μείνουν αμόρφωτα, να μην έχουν προσωπικότητα να είναι δουλοι στον 21ο αιώνα; Όχι συνάδελφοι, αυτά είναι τα σχέδια των μονοπωλίων που θέλουν φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό, να θεωρείται συνεχώς ότι οι γνώσεις του είναι κατώτερες των αναγκών της εργοδοσίας, ώστε να μην διεκδικεί τριετίες δικαιώματα να θεωρείται συνεχώς μαθητευόμενος και ευέλικτος στην αγορά εργασίας. Αυτή την βρομοδουλειά κάνουν και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης που στήνουν οι ίδιοι οι βιομήχανοι τα οποία δίνουν κάποια πιστοποίηση στα πλαίσια της διά βίου μάθησης την ίδια ώρα όμως παράγουν τσάμπα για τον εργοδότη.
Αυτά τα σχέδια εμείς θα τους τα χαλάσουμε. Εμείς και τα παιδιά μας δεν θα γίνουμε σκλάβοι θα αντισταθούμε, με οργάνωση στα σωματεία, με ταξική αλληλεγγύη, με ξεκάθαρο στόχο τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους.
Συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση με την ΕΕ συμφώνησαν στην συνέχιση της αντεργατικής επίθεσης με την τελευταία συμφωνία
για πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ κατά 3% που δημιουργεί τρύπα 800 εκατομυρίων ευρώ που θα καλυφτεί με νέο ασφαλιστικό και νέες περικοπές συντάξεων. Ενώ φέρνουν νομοσχέδιο για παραπέρα ανάπτυξη των δουλεμπορικών που θα Κάνουν συμβάσεις με εργαζόμενους και μετά θα τους απολύουν χωρίς αποζημιώσεις.
Αυτό είναι το μέλλον που προδιαγράφεται για εμάς και τα παιδιά μας στην ΕΕ των μονοπωλίων που οι αγρότες θα πούλαγαν τα προϊόντα τους σε 250 εκατομμύρια πολίτες της Ευρώπης και τελικά ξεκληρίστηκαν, που οι πολίτες της χώρας μας θα μπορούσαν να πάνε όπου θέλουν στην Ευρώπη χωρίς σύνορα και τελικά δεν μπορούν να πάνε ούτε στην συγκέντρωση των ανέργων γιατί δεν έχουν τα εισιτήρια, που το ευρώ θα ήταν το απάνεμο λιμάνι και η αειφόρο ανάπτυξη και τελικά μόνιμη φουρτούνα μας πνίγει καθημερινά με 1.500.000 άνεργους, με χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους για 3, 5 και 8 μήνες, με μισθούς 300 και 400 ευρώ, με εμπορευματοποίηση της υγείας της παιδείας, του αθλητισμού, με τον αποκλεισμό των ανέργων και των οικογενειών τους από αυτές ανάγκες με ευθύνη και των τοπικών παραγόντων που πρωτοστάτησαν στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις . ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Είναι επικίνδυνοι αυτοί που λένε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, βάζουν προβιά στον λύκο να ξεγελάσει το κοπάδι και να το φάει. Η ευρωπαϊκή Ένωση ως μηχανισμός του κεφαλαίου ή θα είναι αντιλαϊκή και αντιδραστική ή δεν θα υπάρχει, μέσος δρόμος δεν υπάρχει.
Πιο είναι το σχέδιο του αριστερού διαχειριστή της εξουσίας των μονοπωλίων, για τους άνεργους;
Το λένε καθαρά ότι θα ακολουθήσουν «ενεργητικές πολιτικές εργασίας», δηλαδή θα επιδοτούν τους επιχειρηματίες με ζεστό χρήμα για να προσλαμβάνουν ή να μην απολύουν, αντί για επίδομα ανεργίας θα το μετατρέψουν σε επίδομα εργασίας, δηλαδή τσάμπα εργάτες στους βιομηχάνους για περισσότερα κέρδη.
Αυτή η στάνη τέτοιο τυρί βγάζει.
Συνάδελφοι,
 υπάρχει άλλος δρόμος που είναι ανάγκη των καιρών να τον ακολουθήσουμε. Είναι αυτός της αποδέσμευσης από τα δεσμά της λυκοσυμμαχίας που λέγεται ΕΕ, και η μονομερή διαγραφή του χρέους που ματώνει ο λαός να το ξεπληρώσει λες και ο λαός πείρε τα δις ευρώ και όχι οι τράπεζες, λες και ο λαός πείρε τα δις ευρώ και όχι οι κατασκευαστές των ολυμπιακών έργων, λες και ο λαός πείρε τα δις και όχι οι έμποροι όπλων με τα εξοπλιστικά. Το χρέος δεν είναι του λαού είναι του κεφαλαίου και αυτό να το πληρώσει. Δεν μπορεί σήμερα να παράγεται ρεύμα από τον ήλιο, χωρίς Πετρέλαια, χωρίς εργάτες και αυτό το κοινωνικό προϊόν που λέγεται ρεύμα να μην μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε γιατί είναι πανάκριβο επειδή είμαστε άνεργοι,  επειδή το ιδιοποιείται ένας καπιταλιστής με σκοπό το κέρδος. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν χωρά καμιά αναμονή, πρέπει τώρα να χιμήξουμε με ταξικό μίσος για να βάλουμε πλώρη για τη ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Συνάδελφοι,
Ο αγώνας, για εμάς, τους άνεργους τους εκμεταλλευόμενους και όλους όσους καταπιέζονται από αυτό το σύστημα είναι μονόδρομος. Πολλές φορές ακούμε συνάδελφους που ακόμα εργάζονται να λένε «που είναι οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, γιατί δεν βγαίνουν στους δρόμους;» Στον άνεργο μπαίνουν πολλά περισσότερα εμπόδια στο να αγωνιστεί από εκείνον που δουλεύει και οι πιέσεις είναι μεγάλες από την οικογένεια από τον κοινωνικό αποκλεισμό, από το ότι δεν παράγει. Εδώ μεγαλώνει η ευθύνη των σωματείων και όσων εργάζονται πως θα εκφράσουν την αλληλεγγύη στον άνεργο πως το σωματείο θα το εμπιστευτεί και θα γίνει το αποκούμπι του, έτσι που εργάτες και άνεργοι θα πλημμυρίζουν τους δρόμους στις επόμενες μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Για παράδειγμα η συγκέντρωση την 1 Απρίλη του ΠΑΜΕ ενάντια στην συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στην Αθήνα, δεν είναι ζήτημα μόνο όσων εργάζονται αλλά ολόκληρης της κοινωνικής συμμαχίας και των άνεργων. Το ίδιο και η Απεργία στις 9 Απρίλη μια μάχη που πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της Εργατικής Τάξης.
Συνάδελφοι, αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δίκιο μας να ζήσουμε με αξιοπρέπεια εμείς και τα παιδιά μας συνεχίζουμε μαζί με τα σωματεία στον δρόμο του αγώνα, που είναι ο μόνος δρόμος που εγγυάται την αξιοπρέπεια, γιατί ντροπή δεν είναι η φτώχια, ντροπή είναι τα πλούτοι που εξ’ αιτίας τους υπάρχει η φτώχια
Σήμερα δεν ήρθαμε εδώ να παρακαλέσουμε, ήρθαμε να απαιτήσουμε το δίκιο μας.
 Απαιτούμε 
·      Επίδομα ανεργίας για όλους και για όλη την περίοδο της ανεργίας.
·       Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
·      Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
·       Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·      Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
·      Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
·       Έκτακτο επίδομα μπροστά στις γιορτές του ΠΑΣΧΑ.
·       Κατάργηση της αύξησης κατά δύο χρόνια στα όρια ηλικίας. Μείωση των ορίων ηλικίας στα 50 και 55 χρόνια στις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα στα Β.Α.Ε., και στα 55 και 60 στους άλλους κλάδους.
·      Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
·      Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.
·      Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
·      Κατάργηση των χαρατσιών, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους άνεργους και μείωση τους στους υπόλοιπους εργαζόμενους.
·      Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
·      Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
·      Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
·      Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
·      Όλα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
·      Αύξηση της αποζημίωσης σε εργάτες και τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920. Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις
Τα αιτήματα αυτά δεν είναι για μια άλλη κοινωνία, γιατί στην άλλη κοινωνία δεν θα υπάρχει ανεργία. Να κόψουν μερικά δις ευρώ από τις τράπεζες και να δώσουν για τους άνεργους, να φορολογήσουν τους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους, να Σταματήσουν τις επιδοτήσεις στα μονοπώλια και να δώσουν στους άνεργους.