Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΟΙ "ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ" ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την Τρίτη 3 Νοέμβρη η ταινία "Οι παλαιστές" των Κώστα Σταματόπουλου και Σήφη Στάμου, θα προβληθεί  στο Τριανόν λίγο μετά τις 21:00 θα προβληθεί παρέα με άλλες καταπληκτικές  μικρού μήκους στα πλαίσια του "Φεστιβάλ Δράμας" στην Αθήνα.
Η ταινία είναι η πρώτη απόπειρα παραγωγής ταινίας μικρού μήκους από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, με την κινηματογραφική Ομάδα «ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ» και τον Χρήστο Γιάννου.
"Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, σε μία επαρχιακή πόλη, οι νέοι καλούνται απο τη στρατολογία προς κατάταξη. Δυο φίλοι, παλαιστές σε όλες τις πτυχές της ζωής τους καλούνται να στηρίξει ο ένας τον άλλο. Τους δίνεται ένα χαρτί το οποίο πρέπει να υπογράψουν και να αποκηρύξουν μετά βδελυγμίας τον Κομμουνισμό. Δεν υπογράφουν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν την πορεία χιλιάδων νεαρών στη Μακρόνησο."
Η ταινία είναι σενάριο του συγγραφέα Θωμά Μανόπουλου 
Trailer: vimeo.com/135097824

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ



Συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες από την Ελλάδα καλούν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους σε μαζική κινητοποίηση και δράση για την έκφραση αλληλεγγύης καιστήριξης των μεταναστών και των προσφύγων.
Πρόκειται για τιςΣυνδικαλιστικές Οργανώσεις:OCSMS - Τσεχίας, USB - Ιταλίας, Συνδικάτο Μεταναστών Εργατών - Ρωσίας, Left Bloc - Αυστρίας, Ομοσπονδία Μεταφορών FECTRANS - Πορτογαλίας, Νεολαία Συνδικαλιστικής Οργάνωσης 3F - Δανίας, Intersindical Valenciana - Βαλένθια Ισπανίας, CIG - Γαλικίας Ισπανίας, Συνδικαλιστική Ομοσπονδία - Λουγκάνσκ, SEKO Klubb 111 - Σουηδία, Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Συρίας, Workers’ House - Ιράν, Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών - Αίγυπτου, FWCU - Ιράκ, Γενική Συνομοσπονδία - CONEP, Νεπάλ.
Τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα: Αγρινίου, Άρτας, Δωδεκανήσων, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λάρισας, Λαυρίου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Νάουσας, Λέσβου, Πειραιά, Σάμου και Φωκίδας.
Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος, Μισθωτών Τύπου και Χάρτου Ελλάδος, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Εργατοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, Συνταξιούχων Ελλάδος (ΙΚΑ-ΕΤΜ).
Στο κάλεσμά τους αναφέρουν:
«Εμείς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που βιώνουμε καθημερινά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε σε μαζική κινητοποίηση και δράση τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους για την έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης των μεταναστών και των προσφύγων.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους από τη δολοφονική μηχανή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τους πολέμους που προκάλεσε σε Συρία, Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Οργανώνουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υπονομεύουν και εμποδίζουν το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν μόνοι τους για το παρόν και το μέλλον τους, εξωθούν στη μετανάστευση και την προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους, αποβλέποντας στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς.
Προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις βόμβες που τους σκοτώνουν στις πατρίδες, έρχονται αντιμέτωποι με την καταστολή της ΕΕ που τους πνίγει στη Μεσόγειο. Η υποκρισία της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της αποδεικνύεται από τις Συνόδους Κορυφής, όπου παρά τα κροκοδείλια δάκρυα αποφασίστηκε:
  • Αύξηση της καταστολής εναντίον των προσφύγων, που θα οδηγήσει και σε κλιμάκωση της καταστολής ενάντια στο λαϊκό κίνημα.
  • Εγκλωβισμός ενός μεγάλου αριθμού τους σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία κλπ. παρά τη θέλησή τους.
  • Ενδυνάμωση της ΦΡΟΝΤΕΞ.
Αυτή η κατεύθυνση οδηγεί σε αύξηση των νεκρών μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ. Όξυνση του προβλήματος στέγασης και διαβίωσης των μεταναστών στις χώρες υποδοχής.
Για τους λίγους που θα καταφέρουν να επιζήσουν και να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, ετοιμάζεται η υπερεκμετάλλευσή τους ως πάμφθηνο ευέλικτο εργατικό δυναμικό που θα προσφέρει νέα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και ως βαλβίδα πίεσης για την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.
Αυτές οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της θα λειτουργήσουν ως άλλοθι στη δράση φασιστικών και ναζιστικών οργανώσεων, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία, ΠΕΓΙΔΑ στη Γερμανία κ.α.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα εργατικά κέντρα των νησιών που υποδεχόμαστε καθημερινά χιλιάδες ξεριζωμένους, πρόσφυγες, τους εκφράζουμε για ακόμη μια φορά τη σταθερή μας Αλληλεγγύη. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στα λιμάνια, στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου υπήρχε δυνατότητα να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε. ‘Όμως, η συνέχιση και όξυνση της αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς και η συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση του προβλήματος.
Σε αυτήν την κατεύθυνση παίρνουμε πρωτοβουλία για το συντονισμό της δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που από τη μια δολοφονούν λαούς, από την άλλη ξεριζώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τις εστίες τους.
Καλούμε σε μαζική αγωνιστική δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων κάθε χώρας, ενάντια στις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν το αιματοκύλισμα των λαών. Ενάντια σε κυβερνήσεις, όπως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, που παίρνουν μέρος στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στηρίζουν το ΝΑΤΟ και το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.
Καλούμε σε αγώνα ενάντια στις αντι-προσφυγικές πολιτικές της ΕΕ που δίνουν πάτημα στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, υπέρ ενός κινήματος Αλληλεγγύης που θα δώσει χέρι βοηθείας στους πρόσφυγες, στον κοινό μας αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την εκμετάλλευση.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουμε αυτήν τη διακήρυξη απαιτούμε:
  • Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.
  • Καμία συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.
  • Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.
  • Όχι σε νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα.
  • Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά και τα σημεία εισόδου στις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή - ταυτοποίηση, στέγαση - σίτιση - περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά στα σημεία εξόδου από τη χώρα.
  • Δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας

Πανελλαδικές παρεμβάσεις για τις απολύσεις στη «Μαρινόπουλος ΑΕ»



Σε αγωνιστικές παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα της «Μαρινόπουλος ΑΕ» σε όλη τη χώρα προχωρούν το Σάββατο 31 Οκτώβρη σωματεία του κλάδου του Εμπορίου και των Υπηρεσιών και οι δυνάμεις τους στην επιχείρηση.
Απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους στον «Μαρινόπουλο» να μη μείνουν απαθείς απέναντι στην επίθεση της εταιρείας, που κλείνει καταστήματα, απολύει εργαζόμενους, πιέζει παλιότερους εργαζόμενους να υπογράψουν την «οικειοθελή παραίτηση» με το «καρότο» του «μπόνους» των 1.500 ευρώ πέρα από την αποζημίωση που δικαιούνται, αλλά και φυσικά με το «μαστίγιο» της ανεργίας και της ανασφάλειας.
Να μαζικοποιήσουν το σωματείο της επιχείρησης και τα κλαδικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου, η οποία έχει επιλέξει πλευρά, δεν είναι με τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους. Να οργανώσουν μαζί με τα κλαδικά σωματεία και τις δυνάμεις τους στη «Μαρινόπουλος ΑΕ» την πάλη κατά των αποφάσεων της εργοδοσίας.
Σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά και τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Λαυρίου και Ελευσίνας σημειώνουν μεταξύ άλλων:
«Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες στην Μαρινόπουλος ΑΕ,
Τα τελευταία χρόνια οι μισθοί μας δέχτηκαν μεγάλες μειώσεις, κόπηκαν τα επιδόματα, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις γενικεύτηκαν εις βάρος της 8ωρης εργάσιμης ημέρας και της σταθερής εργασίας. Εργαζόμαστε με την απειλή της απόλυσης, του κλεισίματος των καταστημάτων, ενώ ζούμε ήδη με το μεγάλο βραχνά της ανεργίας μέσα στις οικογένειές μας.
Αυτή η επίθεση στο σύνολο των εργασιακών μας δικαιωμάτων έχει αιτία, κάποιοι βγήκαν κερδισμένοι.
Η εταιρία Μαρινόπουλος ΑΕ την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης γιγαντώθηκε. Προχώρησε σε εξαγορά άλλων μικρότερων Σούπερ Μάρκετ. με αποτέλεσμα σήμερα να είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ και να απασχολεί πανελλαδικά 14.000 εργαζόμενους.
Η Μαρινόπουλος ΑΕ παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά, από τη θέση που κατέχει. Εκείνη κρίνει σε μεγάλο βαθμό τους μισθούς, τα ωράρια, τις τιμές στα ράφια, τους όρους λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.
Η κερδοφορία και η ηγεμονική της θέση είναι αποτέλεσμα της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, στο τσάκισμα των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει.
Καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της κεντρικής διοίκησης του σωματείου γιατί γνώριζε τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας. δεν πήρε καμία αγωνιστική πρωτοβουλία και με τη στάση της έδειξε ανοχή, έβαλε πλάτη στην επίθεση που κλιμακώνεται.
Δεν υπάρχουν σωτήρες, ανέλαβε τώρα δράση, πάλεψε για τη ζωή σου

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ


12 Νοέμβρη απεργούμε!



Εργατικό - λαϊκό ΜΠΛΟΚΟ στα αντιασφαλιστικά, αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης!
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11πμ στο Άγαλμα Μεταλλωρύχων

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι.


Κανένας στη δουλειά, κανένας και καμία στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο μαγαζί, στο χωράφι! Κανένας άνεργος μόνος του!
Ολοι μια γροθιά! Ολοι στο δρόμο του απεργιακού αγώνα!
Συμμετέχουμε μαζικά, μαχητικά στη γενική πανεργατική πανελλαδική απεργία.
Νεκρώνουμε τα πάντα!
·      Οχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης!
·      Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Μπλόκο στους πλειστηριασμούς!
·      Τέρμα πια στη φοροληστεία! Κάτω οι φόροι, σημερινοί και προηγούμενοι!
·      Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Οχι στις ομαδικές απολύσεις!
·      Οχι στους μισθούς πείνας. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, κανένας χωρίς συλλογική σύμβαση, κανένας ανασφάλιστος!
·      Κάλυψη των απωλειών τώρα! Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων! Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
·      Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.
Κεφάλαιο - ΕΕ - κυβέρνηση προχωρούν σ' ένα τεράστιο προμελετημένο αντεργατικό έγκλημα!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να τελειώσει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!
·      Δε θα χαρίσουμε την Κοινωνική Ασφάλιση που κατακτήθηκε με αίμα!
·      Δε δεχόμαστε τις συντάξεις πείνας!
·      Δε δεχόμαστε να γίνει η Ασφάλιση προνόμιο λίγων!
·      Δε θα γίνουμε τροφή στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων στο χώρο της Υγείας, που ήδη ακονίζουν τα μαχαίρια και περιμένουν την ψήφιση των μέτρων.
Η Κοινωνική Ασφάλιση μάς αφορά όλους!
Είναι το δικαίωμα στη σύνταξη, το δικαίωμα στην Υγεία και την Πρόνοια. Είναι η προστασία της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της, η προστασία της μητρότητας, των αναπήρων, η προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες.
Ολα αυτά τα έχουμε χρυσοπληρώσει με ιδρώτα, κόπο και αίμα, εμείς και οι προηγούμενες γενιές! Δε μας τα χάρισε κανείς!
Κανένας να μην παρασυρθεί από τα ψέματα της βρώμικης κυβερνητικής προπαγάνδας, ότι δήθεν τα μέτρα θα αποδώσουν "δικαιοσύνη και ισότητα".
Κανένας να μην ξεγελαστεί από την επιχείρηση διαχωρισμού των εργαζομένων! Το "διαίρει και βασίλευε" είναι η προσφιλής τους τακτική για να περνούν τα μέτρα!
Οι δήμιοι εμφανίζονται ως σωτήρες του Ασφαλιστικού!
Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη 500 ευρώ και έρχονται νέες σαρωτικές μειώσεις, οι παροχές Υγείας και Πρόνοιας συνεχώς υποβιβάζονται, τα νοσοκομεία καταρρέουν, τα Κέντρα Υγείας κλείνουν!
Την ίδια στιγμή χαρίζονται στην καπιταλιστική μεγαλοεργοδοσία χρέη εκατομμυρίων, απαλλάσσονται από εισφορές στα Ταμεία, από πρόστιμα, από φορολογία, επιδοτούνται με ζεστό χρήμα που αρπάζουν από τις δικές μας αιματηρές θυσίες!






Καταργούν εντελώς το δικαίωμα στη σύνταξη και την Ασφάλιση για τις νεότερες γενιές!
Καταδικάζουν τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, με συντάξεις - φιλοδωρήματα.
Φέρνουν νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας, δηλαδή δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, χωρίς εξαιρέσεις. Καταργούν τα ΒΑΕ, διατυπώνουν σαφείς θέσεις αποχαρακτηρισμού επαγγελμάτων.






12 Νοέμβρη απεργούμε!






Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:



Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Καθολική και Υποχρεωτική
Κοινωνική Ασφάλιση
·      Καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
·      Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων που μειώνουν συντάξεις και παροχές. Ορια ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. 55 και 50 αντίστοιχα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
·      Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, δηλαδή στο 80% της ΕΓΣΣΕ των 751 ευρώ.
·      Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία.
·      Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των απωλειών από το κούρεμα (PSI) με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
·      Επιστροφή των ταμειακών αποθεματικών με τα οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πλήρωσε τις δόσεις προς το ΔΝΤ "στην ώρα τους". Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής "τζόγο".
·      Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
·      Καμία εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα) και ένταξη νέων επαγγελμάτων. Επαναφορά των ΒΑΕ για τα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίστηκαν.
Εμείς, ο εργαζόμενος λαός, έχουμε μόνο μία διέξοδο. Να ξεσηκωθούμε!
Δε συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την άθλια ζωή, την ανεργία, τη μισή δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα, για να αυγαταίνουν τα κέρδη λίγων.
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη παντού, στους κλάδους και τις γειτονιές, είναι το δικό μας όπλο!
Δυναμώνουμε την ενότητά μας, τα σωματεία μας, συσπειρωνόμαστε με το ΠΑΜΕ, χτίζουμε την κοινωνική συμμαχία για ρήξη και ανατροπή με την ΕΕ και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων! Για ανάπτυξη προς όφελος του εργαζόμενου λαού, όχι των λίγων!
Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά! Ολοι στην απεργία!

Καμία αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων - Κινητοποίηση στο Μετρό του Συντάγματος από το ΠΑΜΕ


Σε κινητοποίηση στο σταθμό τουΜετρό στο Σύνταγμαπροχώρησαν νωρίς το πρωί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Αστικών Συγκοινωνιών.
Σε μία συμβολική κίνηση έκλεισαν τα ακυρωτικά μηχανήματα και μοίρασαν στον κόσμο διακηρύξεις, καλώντας να μην δεχθούν τα μέτρα της κυβέρνησης να γίνουν οι συγκοινωνίες πιο ακριβές για τους ανθρώπους του μόχθου, του μεροκαματιάρη, του άνεργου, του φοιτητή.
Ξεδίπλωσαν πανό στις σκάλες του Μετρό που αναγράφει: «Όχι στις νέες αυξήσεις των εισιτηρίων, φθηνή συγκοινωνία για όλο το. λαό, δωρεάν για τους ανέργους».
Με κύριο αίτημα «Καμία αύξηση της τιμής του εισιτηρίου - Τώρα μείωση κατά 50%», απαίτησαν επίσης δωρεάν μετακίνηση ανέργων - φοιτητών - σπουδαστών - μαθητών - συνταξιούχων, να διαγραφούν και να μην πάνε στην εφορία τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφάλιση και μισθολογικά δικαιώματα, άμεση επισκευή όλου του στόλου με έκτακτη κρατική επιχορήγηση, συγκοινωνία στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών με κρατική χρηματοδότηση στο 100% των λειτουργικών αναγκών».
Την ίδια στιγμή δυνάμεις του ΜΑΣ έκαναν εξόρμηση και ξεδίπλωσαν το δικό τους πανό στην αποβάθρα που γράφει «Όχι στην κατάργηση των πάσο, όχι στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων».
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν το λαό σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 12ης Νοέμβρη ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά του.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, συνταξιούχοι. Η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) με τα νέα μέτρα που ψήφισε στη Βουλή την Παρασκευή 16/10 για την "αναδιάρθρωση" των συγκοινωνιών βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σου.
Αυξάνει την τιμή του εισιτηρίου, δημιουργεί νέο διαζωνικό ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα επιφέρει επιπλέον αύξηση, αφού η τιμή του θα εξαρτάται από την απόσταση που θα διανύεις για τη μετακίνησή σου, για τη δουλειά σου, για το σχολείο, για το πανεπιστήμιο, το νοσοκομείο.
Στα περιβόητα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, είναι η μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την αστική συγκοινωνία.
Αυτό σημαίνει συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου, κατάργηση γραμμών και παραπέρα μείωση δρομολογίων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση στη συχνότητα των δρομολογίων, κατάσταση που ήδη τη ζεις στην καθημερινότητά σου.
Οι συγκοινωνίες γίνονται ακόμα πιο ακριβές για τους ανθρώπους του μόχθου, τον μεροκαματιάρη, τον άνεργο, τον φοιτητή.
Προκλητικά υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά για επισκευή, ανανέωση του στόλου και προσλήψεις προσωπικού, αλλά από την άλλη δίνουν εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξουν μπάρες σε όλο το σύστημα του ομίλου ΟΑΣΑ (ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ, ΤΡΟΛΛΕΫ, ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ) και ειδική συγκοινωνιακή αστυνομία για να μην ξεφύγει κανείς από το δόκανο του "νόμου".
Απ' τη μια μειώνουν μισθούς και συντάξεις και απ' την άλλη χρυσοπληρώνουν για την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τσακίζοντας εσένα επιβάτη για να χρηματοδοτήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους που λυμαίνονται χρόνια και χρόνια τον κόπο σου και τη δουλειά σου.
Έχουν γνώμονα την κερδοφορία τους και όχι τις ανάγκες μετακίνησης του λαού με φθηνή, συχνή, ασφαλή και αξιόπιστη συγκοινωνία.
Την κρίση και τα κέρδη τους τα πληρώνει πάντα ο λαός και όχι οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι πολυεθνικές που θησαύρισαν και εξακολουθούν να θησαυρίζουν στις πλάτες μας.
Αφήνουν τα λεωφορεία και τους συρμούς να σαπίζουν, την ώρα που κρατάνε τα ναυπηγεία κλειστά με χιλιάδες ανέργους που μπορούν και να φτιάξουν και να συντηρήσουν το συγκοινωνιακό στόλο.
Φίλε επιβάτη/-ισσα. Μην τους αφήσεις να αυξήσουν κι άλλο το εισιτήριο, να βάλουν μπάρες, να συρρικνώσουν το συγκοινωνιακό έργο.
Μη δεχτείς το παιδί σου να μην μπορεί να πάει στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο γιατί θα του καταργήσουν τη μειωμένη κάρτα (πάσο). Μη δεχτείς να ξεροσταλιάζει ο γέροντας πατέρας σου στη στάση για να πάει να γράψει φάρμακα περιμένοντας ένα λεωφορείο "φάντασμα".
Μην τους κάνεις το χατίρι να λένε ότι ο λαός ψήφισε για να παρθούν αυτά τα μέτρα που σε γονατίζουν.
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. ΝΑ ΠΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
ΘΕΛΩ ΦΘΗΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ, ΣΥΧΝΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.
Επιβάτες και εργαζόμενοι στην αστική συγκοινωνία να απλώσουμε ΓΕΡΟ ΔΙΧΤΥ αντίστασης και αντεπίθεσης. Την ελπίδα που έταξαν την έκαναν ΛΕΠΙΔΑ. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε πράξη την ελπίδα με οργανωμένο αγώνα για καλύτερη ζωή.
Να παλέψουμε τώρα για:
  • Καμία αύξηση της τιμής του εισιτηρίου - Τώρα μείωση κατά 50%.
  • Δωρεάν μετακίνηση ανέργων - φοιτητών - σπουδαστών - μαθητών - συνταξιούχων.
  • Να διαγραφούν και να μην πάνε στην εφορία τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφάλιση και μισθολογικά δικαιώματα.
  • Άμεση επισκευή όλου του στόλου με έκτακτη κρατική επιχορήγηση.
  • Συγκοινωνία στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών με κρατική χρηματοδότηση στο 100% των λειτουργικών αναγκών».