Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΗ


ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ 6:30ΜΜ ΑΓΑΛΜΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΔΑΝΟΥΚΑΡΑ 7
Τ.Κ. 19500 ΤΗΛ: 22920 25328 fax 2292025328 κιν. 6974010107
Mail: eklgr@otenet.gr , blog: ergatikokentrolavriou.blogspot.com
ΕΔΡΑ ΛΑΥΡΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΠΕΜΠΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ στο ΛΑΥΡΙΟ
ΑΓΑΛΜΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ 6:30μμ
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ!

Συνάδελφοι, τα μέτρα που ήρθαν προς ψήφιση στην Βουλή την Παρασκευή 16 Οκτώβρη είναι μόνο ένα μικρό μέρος της επίθεσης που θα εξαπολυθεί το επόμενο διάστημα.
Οργανώνουμε την εργατική λαϊκή απάντηση στο νέο κύμα επίθεσης! Μπορούμε να ανατρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις, να μην συνθηκολογήσουμε στο γκρέμισμα σε ότι έχει απομείνει. Να γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές των εξελίξεων!
Διαλύουν και καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, καταργούν αυτή τη μεγάλη κατάκτηση για τις νεότερες γενιές, πετσοκόβουν ξανά τις συντάξεις. Εξαπολύουν φοροεπιδρομή στο ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα. Έρχονται ιδιωτικοποιήσεις που θα τις πληρώσει πανάκριβα ο λαός με νέες απολύσεις, πανάκριβα τιμολόγια και υπηρεσίες, παράδοση δημόσιου πλούτου σε καπιταλιστές. Απελευθέρωση των πλειστηριασμών και για την πρώτη κατοικία! Οι άνεργοι εκβιάζονται, στη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί ανασφάλιστοι! Πληρώνουμε, όσοι μπορούμε, πανάκριβα την υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών μας.
Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!
Εμείς έχουμε τη δύναμη!
Αν συνειδητοποιηθεί το μέγεθος της δύναμης μας και η κατεύθυνση που πρέπει να τη στρέψουμε, μπορούν να ανοίξουν ελπιδοφόρες προοπτικές για τα συμφέροντά μας.
Βιομήχανοι, τραπεζίτες, τρόικα, κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, σκοπεύουν να τα σαρώσουν όλα. Θέλουν να καταργήσουν ότι έχει απομείνει σε εργατικό δικαίωμα, στους μισθούς, στις συμβάσεις, στο ασφαλιστικό. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα στηθεί πάνω στα συντρίμμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων με πάμφθηνους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και προστασία. Από αυτή την ανάπτυξη δεν έχουν όφελος οι εργάτες και οι οικογένειές τους, οι νέοι και οι νέες που θα είναι τα μεγάλα θύματα. Φέρνουν μαύρο μέλλον για τα παιδιά μας.
Τα μέτρα δεν έχουν την έγκρισή μας! Δεν υπάρχει λαϊκή συναίνεση στον σφαγιασμό!
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, ανεξάρτητα από την ψήφο και την επιλογή τους στις πρόσφατες εκλογές, δεν πρέπει να επιτρέψουν στην εργοδοσία, την κυβέρνηση, στα κόμματα του μνημονίου, της Ε.Ε. και στα επιτελεία τους να εμφανίζουν ότι υπάρχει συναίνεση στο νέο σφαγιασμό. Να μη δώσουν το δικαίωμα να θεωρούν πως ο νέος Αρμαγεδδώνας θα περάσει με σιωπή νεκροταφείου, αδιαμαρτύρητα, πως ο εργαζόμενος λαός θα βάλει τα χέρια του και θα βγάλει τα μάτια του! Απορρίπτουμε τη θεωρία της ονομαζόμενης πολιτικής σταθερότητας που σημαίνει άνευ όρων παράδοση των εργαζόμενων, ένταση της καταστολής, της εργοδοτικής και κρατικής βίας, συμβιβασμός με τη φτώχεια και την ανεργία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα.
Όλοι στον αγώνα! Ξεσηκωμός!
Μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθει νέο πακέτο μέτρων. Μέσα σε αυτό βρίσκεται το νέο ασφαλιστικό! Νέες μειώσεις και εξισώσεις προς τα κάτω σε συντάξεις και δικαιώματα, σε χτύπημα της Υγείας και της πρόνοιας, της προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο, σε απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τα δήθεν βάρη του ασφαλιστικού. Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης αφορά τους εργαζόμενους, κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια, όλες τις ηλικίες. Αφορά τους ΕΒΕ, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες. Πλήττει βάναυσα τις γυναίκες.Καμιά κατηγορία, κανένας κλάδος δεν θα διασωθεί μόνος του.
Κανένας να μην ξεγελαστεί από την προσπάθεια διαχωρισμού των εργαζομένων, των επαγγελματικών κλάδων! Το «διαίρει και βασίλευε» είναι η δοκιμασμένη τους τακτική απέναντι στο λαό!
Τα μέτρα πρέπει να επιστραφούν από συνδικάτα και εργαζόμενους ως απαράδεκτα! Είναι μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με στόχο την πλήρη διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης έχει απομείνει.
 Είναι ψέμα ό,τι ευθύνονται οι υψηλές συντάξεις και οι παροχές για την κατάσταση, ότι τα μέτρα θα αποδώσουν δικαιοσύνη και ισότητα. Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων σήμερα παίρνει σύνταξη ως 500-600 ευρώ, οι παροχές υγείας και πρόνοιας συνεχώς υποβιβάζονται, η προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο είναι μηδαμινή.
 Η αλήθεια είναι ότι ο αντιασφαλιστικός σχεδιασμός και η λεηλασία των ταμείων αποτελούν ένα τεράστιο αντεργατικό έγκλημα, προμελετημένο και διαρκείας, για να παραδώσουν την ασφάλιση στις ασφαλιστικές εταιρείες και στους επιχειρηματίες της υγείας.
 Κανένας εργαζόμενος να μην ξεγελαστεί από τη νέα θεωρία «των ισοδύναμων και της ήπιας εφαρμογής»!
Στη φτώχεια, την ανεργία, στην κατάργηση δικαιωμάτων δεν υπάρχει ήπια εφαρμογή! Ανακούφιση υπάρχει μόνο στον αγώνα για την ανατροπή.
Εργαζόμενη, εργαζόμενε, άνεργε, νέα και νέε,
Στην οργάνωση και στη συνολική απάντηση που πρέπει να δοθεί, μην απέχεις. Η αποχή είναι η σιωπηλή αποδοχή των μέτρων, βούτυρο στο ψωμί των εκμεταλλευτών μας. Μας θέλουν αμέτοχους, στον καναπέ, να σιχτιρίζουμε από μακριά.
Οργανώσου, πάρε μέρος στους αγώνες για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα.
Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μνημόνια, φτώχεια και ανεργία.
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ 6:30μμ στο Άγαλμα Μεταλλωρύχων.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΔΑΝΟΥΚΑΡΑ 7
Τ.Κ. 19500 ΤΗΛ: 22920 25328 fax 2292025328 κιν. 6974010107
Mail: eklgr@otenet.gr , blog: ergatikokentrolavriou.blogspot.com
ΕΔΡΑ ΛΑΥΡΙΟ
ΛΑΥΡΙΟ 11-10-15

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, μπροστά στις διαδικασίες φαστ τρακ που προωθεί η κυβέρνηση για την ψήφιση των προαπαιτούμενων, με μέτρα κόλαφο για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες, για ασφαλιστικό και φορολογικό, καλεί τα σωματεία της δύναμης του καθώς και το σωματείο των εργαζομένων του δήμου Λαυρεωτικής και τον εμποροεπαγγελματικό σύλλογο σε σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση της απάντησης μας, με συλλαλητήριο στις 22 Οκτώβρη και απεργία 12 Νοέμβρη μετά από πρόταση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου την Τρίτη 13 Οκτώβρη 7μμ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΔΑΝΟΥΚΑΡΑ 7
Τ.Κ. 19500 ΤΗΛ: 22920 25328 fax 2292025328 κιν. 6974010107
Mail: eklgr@otenet.gr , blog: ergatikokentrolavriou.blogspot.com
ΕΔΡΑ ΛΑΥΡΙΟ
ΛΑΥΡΙΟ 11-10-15

ΚΑΛΕΣΜΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων, των επαγγελματιών, τους προσφυγικούς και άλλους συλλόγους, όλο το λαό της περιοχής να εκφράσει με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες που κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τις χώρες τους εξ αιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εισέρχονται στην χώρα μας αναζητώντας διέξοδο στις Ευρωπαϊκές χώρες.

    Το Λαύριο είναι πόλη προσφύγων και μεταναστών, είναι πόλη εργατών που την δημιούργησαν μοχθώντας μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες με όπλο την αλληλεγγύη. Μεγάλοι σταθμοί στην ιστορία του εργατικού κινήματος της πόλης ήταν μακροχρόνιοι και νικηφόροι γιατί είχαν την στήριξη και την  αλληλεγγύη των εργατών όλης της χώρας αλλά και μεγάλη διεθνιστική αλληλεγγύη από πολλά μέρη του κόσμου. Το ’90 η πόλη για άλλη μια φορά έγινε ο δέκτης αλληλεγγύης μετά το μαζικό κλείσιμο των εργοστασίων.

    Ανταποδώσαμε όσο μπορούσαμε σε άλλους εργαζόμενους και λαούς. Στην Σερβία κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το ’99 τα φορτηγά της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Λαύριο ήταν αυτά που έφτασαν πρώτα στην Σερβία. Δεν υπάρχει αγώνας κοινωνικός που να μην έχει εκφραστεί η στήριξη  από τα σωματεία και συλλόγους του Λαυρίου.  Στα χρόνια της κρίσης έχει αναπτυχθεί πολύπλευρη  αλληλεγγύη σε άνεργους.

    Δεν πρέπει να αφήσουμε τον ρατσισμό και τον φασισμό να αναπτυχθεί στην κοινωνία της πόλης, είναι ξένα ιδεολογήματα τα οποία βρίσκουν έδαφος σε ανθρώπους ευάλωτους, χωρίς εμπειρίες από κοινωνικούς αγώνες, με διαστρεβλωμένη άποψη για το τι φταίει για την φτώχεια την ανεργία, την προσφυγιά. Τους καλούμε να ψάξουν να βρουν την αιτία όλων των δεινών που δημιουργούνται για το κέρδος μονοπωλιακών ομίλων, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Η χώρα μας με την ενεργή συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, είναι μόνιμος θύτης των λαών και από αυτήν την συμμετοχή εξυπηρετούνται πολυποίκιλα τα εγχώρια μονοπώλια. (π.χ συμβόλαια ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων στο ΙΡΑΚ, επενδύσεις του ελληνικού κεφαλαίου στις διαλυμένες χώρες όπως η ανάπτυξη του χρηματιστικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση και καρατόμηση τους σε προτεκτοράτα κλπ)
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αυτή την τακτική που ακολουθεί, της ενδυνάμωσης των σχέσεων με τις λυκοσυμμαχίες –ΝΑΤΟ, ΕΕ- και τις προτάσεις της για νέα βάση του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο, αλλά και την ενίσχυση των σχέσεων της με τον αρχιτρομοκράτη των λαών το Ισραήλ, είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Τα κροκοδείλια δάκρυα κυβερνητικών παραγόντων για τους πρόσφυγες, μας θυμίζουν το ρητό, ψωμί στον κλέφτη και χαμπέρι στον χωροφύλακα.
Καλούμε όλους να συνδράμουν από το υστέρημά τους σε είδη πρώτης ανάγκης για τον βαρύ χειμώνα που περιμένει χιλιάδες ψυχές.
Καλούμε επίσης τον λαό μέσα από τους κοινωνικούς φορείς να αγωνιστεί και να απαιτήσει το σταμάτημα των επεμβάσεων των πολέμων, να σταματήσει η χώρα μας να γίνεται ορμητήριο κατά άλλων λαών.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήνει το προσφυγικό στην τύχη του και μόνο στην αλληλεγγύη της κοινωνίας.  Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι πρόσφυγες να έχουν τόσο τα σωστά καταλύματα, την ιατρική φροντίδα, όσο και την ασφαλή μεταφορά τους στα σύνορα αποκλείοντας τους επιτήδειους νόμιμους ή παράνομους δουλέμπορους.   
Να καταργηθούν η συνθήκη «Σένγκεν» και «Δουβλίνο» που δημιουργούν τεχνικά τοίχοι στους πρόσφυγες. Να Σταματήσει η στρατιωτικοποίηση των συνόρων, ώστε να διευκολυνθούν οι πρόσφυγες  και να φτάσουν απρόσκοπτα και με ασφάλεια στις   χώρες προορισμού τους.
Να μην γίνεται διαλογή των προσφύγων ανάλογα τις επιθυμίες των μονοπωλίων της κάθε χώρας, αλλά να πάνε όλοι εκεί που επιθυμούν 

Τα είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνονται καθημερινά Δεύτερα με Παρασκευή  από της 9π.μ έως την 1μμ στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.

ΤΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ:

Τρόφιμα μακράς διάρκειας. (λάδια, όσπρια, ζυμαρικά, κονσέρβες)
Κουβέρτες
Παπούτσια
Μπεμπιλινο
Κατωσέντονα
Φάρμακα που συντηρούνται έκτος ψυγείου