Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ


Αιτία για τον ξεριζωμό των ανθρώπων από τις εστίες τους και τις χώρες τους είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ. Είναι επεμβάσεις που έχουν σκοπό τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων του πετρελαίου. Ευθύνη γι’ αυτούς τους πολέμους έχουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις που συμμετέχουν ενεργά δίνοντας γην και ύδωρ φονιάδες. Οι ΝΑΤΟικές βάσεις στο Αιγαίο γίνονται κατά καιρούς ορμητήρια των γερακιών. Στο μακέλεμα, λοιπόν, των λαών έχουν λερώσει τα χέρια τους όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ και της χώρας μας, όπως εσχάτως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έφτασε στο σημείο να προτείνει και νέα βάση θανάτου στο Αιγαίο, ενώ ενισχύει την ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική συμμαχία, δηλαδή συμμαχία με το μεγαλύτερο τρομοκράτη των λαών.
Η θέση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαυρίου για το ενδεχόμενο δημιουργίας προσωρινού κέντρου υποδοχής προσφύγων στην περιοχή είναι:
1. Να υπάρξει άμεση εναέρια σύνδεση της Τουρκίας και των νησιών με τις χώρες προορισμού των προσφύγων, έτσι ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων και το νόμιμο και παράνομο δουλεμπόριο από τους επιτήδειους που έχουν στήσει καρτέρι στους πρόσφυγες και τους εκμεταλλεύονται.
2. Δημιουργία ανθρώπινων, ανοιχτών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα με πλήρη στελέχωση με κατάλληλο προσωπικό, διερμηνείς και διαδικασία γρήγορης καταγραφής και απόδοσης εγγράφων, ώστε να μπορούν να προωθηθούν με ασφάλεια στον προορισμό τους.
3. Διευθέτηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για να χορηγείται γρήγορα άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες που έχουν χτυπηθεί από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Να παρέχονται άμεσα από το κράτος υποδοχής ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν προορισμό άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
4. Σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών αποστολών και επεμβάσεων.
5. Ο χώρος που προκρίνεται από την υπηρεσιακή κυβέρνηση για το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ είναι μη αποδεκτός. Είναι ένας χώρος επικίνδυνος, δίπλα βρίσκονται αποθήκες πυρομαχικών, χωρίς τις ελάχιστες υποδομές υγιεινής και ασφάλειας. Τέτοιοι χώροι μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως κολαστήρια μεταναστών.
6. Θεωρούμε ότι σε περίπτωση που τελικά επιλεγεί η περιοχή, ο μόνος χώρος που μπορεί να δώσει μια υποτυπώδη ανθρώπινη διαμονή είναι ο χώρος των κρατικών κατασκηνώσεων. Στις συγκεκριμένες κατασκηνώσεις να προσληφθεί άμεσα το προσωπικό που εργαζόταν το καλοκαίρι προσαυξημένο όσο απαιτείται με ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και διερμηνέων.
7. Πλήρης κάλυψη του Κέντρου Υγείας με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και αναλώσιμα. Επάνδρωση του σταθμού του ΕΚΑΒ με επιπλέον ασθενοφόρα.
Το Λαύριο είναι μια πόλη μεταναστών και προσφύγων και έχει ζήσει έμμεσα ή άμεσα τόσο τον ξεριζωμό και την προσφυγιά όσο και τη μετανάστευση εσωτερική και εξωτερική. Επίσης έχει βιώσει τη ρατσιστική επίθεση μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Είναι ένας τόπος όπου στο κεντρικότερο σημείο της πόλης στεγάζει το κέντρο υποδοχής πολιτικών προσφύγων εδώ και 60 χρόνια και αυτό μας κάνει υπερήφανους.
Όποια και να είναι τελικά η απόφαση, εμείς θα αντισταθούμε στην απανθρωπιά που θα επιδείξει το κράτος και θα προβάλουμε τη μέγιστη αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας.
Θεωρούμε ντροπή για την πόλη του Λαυρίου τη στάση των περισσότερων δημοτικών συμβούλων που έντυσαν με μπόλικο "ανθρωπισμό" τον αγώνα που είπαν ότι θα κάνουν για να μην επιτρέψουν στο Λαύριο να πατήσουν μετανάστες... Αν και με αυτή τη λογική θα πρέπει να φύγουμε όλοι μιας και όλοι είμαστε μετανάστες... Εξαίρεση αποτέλεσε η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου του ΚΚΕ, που έχει την ίδια λογική με τη δική μας.
Απέναντί τους ήταν η πλειοψηφία των συλλόγων και φορέων που είδαν πιο ψυχραιμία το ζήτημα, έτσι θα ανταποκριθεί και το σύνολο της κοινωνίας όσο και να προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και πανικού.
Σε κάθε περίπτωση ότι ενστάσεις ή αντιρρήσεις υπάρχουν, δεν μπορούν να στραφούν ενάντια στους πρόσφυγες, θα μας βρουν απέναντί τους οι μισάνθρωποι και οι φασίστες. Σε μια πόλη όπου οι παππούδες ήταν πρόσφυγες, οι πατεράδες μετανάστες, δεν μπορεί να είναι τα παιδιά φασίστες