Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ


Συνάδελφε οικοδόμε, έλα να συζητήσουμε και από κοινού να αποφασίσουμε.
Η καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε το 2008, χτύπησε τον κλάδο των κατασκευών με αποτέλεσμα πάνω από 1.000.000 θέσεις εργασίας να χαθούν. Αυτή η κατάσταση μας έχει οδηγήσει να βιώνουμε την ανεργία, την υποαπασχόληση και την μαύρη εργασία στο πετσί μας, ενώ τα μεροκάματα κατρακύλησαν στα 25 και 30 ευρώ.  Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι οικοδόμοι τον Γενάρη του 2016 ήταν 30.907 και μεροκάματο κατά μέσο όρο 41,19 ευρώ. Σε αυτές τις συνθήκες οι αστικές κυβερνήσεις δεν πήραν κανένα μέτρο προστασίας των ανέργων. Από τους 1.200.000 επίσημους ανέργους μόνο οι 170.000 επιδοτούνται. Το ασφαλιστικό έκτρωμα που πέρασε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε τις συντάξεις φιλοδωρήματα. O στόχος τους είναι να αυξηθούν τα όρια για συνταξιοδότηση στα 6.500 ένσημα, αν και με 4.500 ένσημα, φαντάζει άπιαστο όνειρο να κωλυθούν τα απαιτούμενα 500 ένσημα τα 13 τελευταία χρόνια όπως ορίζει ο νόμος. Παράλληλα με το πετσόκομμα των δικαιωμάτων μας γίνεται και η μεγάλη φοροληστεία με αυξήσεις σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του κράτους όσες θέσεις εργασίας ανοίγουν είναι μερικής απασχόλησης με χρήματα από 100εως 300 ευρώ, ενώ συνάδελφοι θα προσληφθούν στους Δήμους με 400 ευρώ στα προγράμματα κοινωφελής εργασίας. Αυτή είναι η «δίκαιη» ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι κυβερνώντες, πακτωλός χρημάτων για τα μονοπώλια (π.χ το πακέτο Γιουγκερ είναι χρήματα όλων των λαών της Ευρώπης τα οποία θα χαριστούν στα μονοπώλια για να κάνουν τις λεγόμενες επενδύσεις) και φτώχεια και μισθοί πείνας για τους εργαζόμενους. Το τρίτο μνημόνιο και η δεύτερη αξιολόγηση φέρνει την νέα επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενώ με αφορμή την διευθέτηση του χρέους έρχεται και το τέταρτο μνημόνιο.
Ταυτόχρονα η αδυναμία ξεπεράσματος της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η αδυναμία ανοίγματος πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο, οξύνει τις αντιθέσεις των ομίλων και ιμπεριαλιστικών ενώσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ρωσίας-ΗΠΑ, οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις για την αρπαγή πλουτοπαραγωγικών πηγών και του ελέγχου των δρόμων ενέργειας αυξάνονται. Όλη αυτή η κατάσταση ανοίγει την όρεξη σε αστικές τάξεις χωρών για αμφισβήτηση συνόρων όπως συμβαίνει με την Τουρκία και τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης που κάλεσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα το προσφυγικό, για την εμπλοκή της χώρας ακόμα πιο άμεσα στις πολεμικές επιχειρήσεις των φονιάδων των λαών. Στη πρόσφατη σύνοδος του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε η συγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων από την Βαλτική μέχρι το Αιγαίο και μαύρη Θάλασσα σε αντιπαράθεση με την Ρωσία.   



Συνάδελφε οικοδόμε, στα χρόνια της κρίσης έγιναν δεκάδες απεργιακές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια για να αποτραπούν τα εγκλήματα που έγιναν ενάντια στα δικαιώματά μας. Πολλοί είπαν πως ο αγώνας δεν φέρνει αποτελέσματα, πως ότι και να κάνουμε τα μέτρα θα περάσουν. Επίσης είπαν  πως πρέπει να βγούμε όλοι στον δρόμο να τους πάρουμε με τις πέτρες. Συνάδελφε μέχρι σήμερα δεν έχουμε δοκιμάσει την δύναμη μας. Η πλειοψηφία του κλάδου έβλεπε τις εξελίξεις από τον καναπέ ή το καφενείο χωρίς να συμμετέχει. Σκέψου αυτόν το ξεσηκωμό που θα φέρει τούμπα την κοινωνία, γίνεται να συμβεί από τους καναπέδες, τα τηλεπαράθυρα, με εσένα στην γωνία; Πάρε θέση στον αγώνα όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε φρένο στην επίθεση, να διεκδικήσουμε την ζωή που μας αξίζει. Εμείς ήμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου και τον καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα. Είναι αναγκαία η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η ισχυροποίηση της γραμμής πάλης των ταξικών συνδικάτων, που σε αντίθεση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που βάζει ως αρχή διεκδίκησης την κερδοφορία των μονοπωλίων, η ταξική γραμμή πάλης, βάζει ως κύριο ότι οι παραγωγοί του πλούτου, οι εργάτες, πρέπει να διεκδικούν με βάση τις ανάγκες του και όχι αν έχουν κέρδη ή όχι τα μονοπώλια.
Στα πλαίσια της ανασύνταξης και της οργανωμένης αντεπίθεσης γίνεται η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ στις 19 και 20 Νοέμβρη. Το ΠΑΜΕ δεν είναι παράταξη ή κομματικός φορέας. Είναι μέτωπο οργανώσεων της εργατικής τάξης, συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων συνδικαλιστών που με όρους μαζικού κινήματος παλεύουν συντονισμένα με βάση πλαίσιο στόχων πάλης που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, με γραμμή σύγκρουσης με την μεγαλοεργοδοσία, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ.
Με αυτή τη γραμμή, αλλά και με τη δράση μας, με το παράδειγμα του κάθε αγωνιστή που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ μέσα από το σωματείο και δρα στον κλάδο και στον τόπο δουλειάς του, δώσαμε πνοή και ζωντάνια στο εργατικό κίνημα. Κάναμε προσπάθεια να μπουν στη μάχη περισσότεροι εργάτες και εργάτριες, να αναδειχτεί ότι μπορεί να υπάρχει άλλη προοπτική από αυτή που μας προετοιμάζουν.
Συνάδελφε οικοδόμε, έλα να συζητήσουμε από κοινού να αποφασίσουμε πως το επόμενο διάστημα θα δράσουμε συλλογικά να διεκδικήσουμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, μέτρα για την στήριξη των ανέργων, μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που οι αστικές τάξεις πραγματοποιούν, κάνοντας κρέας για τα κανόνια τους, τους λαούς. Ο Κάθε λαός έχει χρέος να παλέψει στην χώρα του τον εχθρό του, που είναι τα μονοπώλια.
Συνάδελφε οικοδόμε, το συνδικάτο μας πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα στην οργάνωση της εργατικής αλληλεγγύης. Οι παρεμβάσεις στην ΔΕΗ, στον ΟΑΕΔ, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας, οι συνδέσεις ρευμάτων, η υλική βοήθεια σε άνεργους, η λειτουργία του λαϊκού φροντιστηρίου σε συνεργασία με τα σωματεία του εργατικού κέντρου, ήταν μια ανάσα για τους συνάδελφους. Δεν μένουμε εκεί, συνεχίζουμε. Η αποκατάσταση του κτιρίου του εργατικού κέντρου γίνεται με την καταλυτική συνεισφορά των μελών του συνδικάτου μας. Ήδη τα λαϊκά φροντιστήρια γίνονται σε ανακαινισμένες αίθουσες του κτιρίου.   
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 Νοέμβρη στο Ερ. Κέντρο 6:00μμ

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΔΑΝΟΥΚΑΡΑ 7
Τ.Κ. 19500 ΤΗΛ: 22920 25328 fax 2292025328 κιν. 6974010107
Mail: eklgr@otenet.gr , blog: ergatikokentrolavriou.blogspot.com
ΕΔΡΑ ΛΑΥΡΙΟ
Λαύριο 29/10/2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΟΚΤΩΒΡΗ 8:30πμ στη Στάση των Αμπελοκήπων.

Την Δεύτερα 31 Οκτώβρη η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης περνάει στο σκέλος της δολοφονικής επίθεσης από τα τάγματα εφόδου των χρυσαυγιτών  που είχε γίνει στο Πέραμα ενάντια σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ.
Ο τρόπος που έδρασαν στις 12 Σεπτέμβρη του 2013 στο Πέραμα, όπως και στις άλλες περιπτώσεις, αναδεικνύουν το δολοφονικό χαρακτήρα της επιθεσης, ενώ η στόχευση σε πρωτοπόρους αγωνιστές που η δράση τους αποτελεί καρφί στο μάτι της εργοδοσίας, επιβεβαιώνουν το ρόλο τους ως τσιράκια του συστήματος.
Η δολοφονία του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι, η δολοφονική επίθεση στο Πέραμα , η επίθεση σε Αιγύπτιους αλιεργάτες αποτελούν συνέχεια δεκάδων επιθέσεων κατά μεταναστών, μικροεπαγγελματιών, εργαζομένων, αντιφασιστών.
Αυτός είναι διαχρονικά ο ρόλος των φασιστών-ναζιστών στην ιστορία. Προσφέρουν σε συνθήκες συντριβής των δικαιωμάτων του λαού, υπηρεσίες στην μεγαλοεργοδοσία υπηρετούν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, τρομοκρατούν το εργατικό-λαϊκό κίνημα, χτυπάνε τμήματα της κοινωνίας υποδεικνύοντας τα ως την αιτία του κακού. Ποιος φταίει που οι καπιταλιστές κλείνουν τις επιχειρήσεις; για τους αστούς και τους φασίστες φταίνε οι εργάτες που διεκδικούν να ζήσουν αξιόπρεπος, τι φταίει για την ανεργία που φέρνει η κρίση των καπιταλιστών; για τους αστούς και τους φασίστες φταίνε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους γιατί γίνονται πόλεμοι για την κερδοφορία των καπιταλιστών.
Η μήτρα που γεννά τον φασισμό είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, μπορεί να αντιμετωπιστεί από την αστική δικαιοσύνη που υπηρετεί τους νόμους που εξασφαλίζουν την λειτουργία του συστήματος; Μόνο η ταξική πάλη και το οργανωμένο εργατικό κίνημα μπορεί να απομονώσει και να ξεριζώσει τον φασισμό σε γραμμή ρήξης με την γενεσιουργό αιτία της ύπαρξης της φασιστικής ιδεολογίας, το εκμεταλλευτικό σύστημα.
Το πρωί της Δευτέρας εργαζόμενοι και άνεργοι από την Λαυρεωτική θα είμαστε στην διαδήλωση ενάντια στους εγκληματίες φασίστες, ναζιστές.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΔΑΝΟΥΚΑΡΑ 7
Τ.Κ. 19500 ΤΗΛ: 22920 25328 fax 2292025328 κιν. 6974010107
Mail: eklgr@otenet.gr , blog: ergatikokentrolavriou.blogspot.com
ΕΔΡΑ ΛΑΥΡΙΟ
Λαύριο 29/10/2016

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, συνεδρίασε το Σαββάτο 29 Οκτώβρη με θέματα ημερήσιας διάταξης:
1.     Εκτίμηση της κινητοποίησης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κλιμάκωση του αγώνα με 24ωρη Απεργία.
2.     Πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ 19-20 Νοέμβρη, οργάνωση ενημέρωσης σε εργασιακούς χώρους.
3.     Δίκη της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
Αποφασίστηκε ομόφωνα:
1.            Η κινητοποίηση για τις ΣΣΕ ήταν το αποτέλεσμα μιας δουλειάς που ξεκίνησε το καλοκαίρι και η όλη προσπάθεια κρίνεται θετική Η παρέμβαση μας στα σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου με συσκέψεις είχε ως αποτέλεσμα 8 σωματεία να συνυπογράψουν το πλαίσιο πάλης για τις συλλογικές Συμβάσεις. Αυτό ήταν ένα θετικό βήμα. Η συμμετοχή στην διαδήλωση της 17ης του Οκτώβρη όπου καταθέσαμε την πρόταση Νόμου στην Βουλή δεν ήταν από όλα τα σωματεία. Εκτιμήσαμε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει καλύτερη ενημέρωση στους χώρους εργασίας και να υπήρχε πίεση προς τις διοικήσεις των σωματείων από τους ίδιους του εργαζόμενους για συμμετοχή. Αυτή η δουλειά άρχισε πριν το καλοκαίρι όμως δεν τελειώνει με ένα συλλαλητήριο. Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υπεράσπισης της ζωής των εργαζομένων. Με τα μνημόνια και την κατάργησή τους οι εργαζόμενοι μένουν απροστάτευτοι από τις ορέξεις της εργοδοσίας για περισσότερα κέρδη. Είναι επιτακτική ανάγκη ο πανεργατικός ξεσηκωμός για την αποκατάσταση των συλλογικών Συμβάσεων, την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά της υποχρεωτικότητας των συμβάσεων. Με βάση τα παραπάνω και την συνεννόηση με τα ταξικά συνδικάτα προχωράμε σε 24ωρη Απεργία την 24η Νοέμβρη ημέρα Πέμπτη με συγκέντρωση 11πμ στο Λαύριο στο άγαλμα Μεταλλωρύχων. Το Εργατικό Κέντρο να εκδώσει ανακοίνωση, τα σωματεία να αποφασίσουν την συμμετοχή τους μέσα από ΓΣ και να εκδώσουν ανακοίνωση, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους στους χώρους ευθύνης τους.

2.            Στα πλαίσια της ανασύνταξης και της οργανωμένης αντεπίθεσης γίνεται η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ στις 19 και 20 Νοέμβρη.  Επισημαίνουμε ότι το ΠΑΜΕ δεν είναι παράταξη ή κομματικός φορέας. Είναι μέτωπο οργανώσεων της εργατικής τάξης, συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων συνδικαλιστών που με όρους μαζικού κινήματος παλεύουν συντονισμένα με βάση πλαίσιο στόχων πάλης που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, με γραμμή σύγκρουσης με την μεγαλοεργοδοσία, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ. Με αυτή τη γραμμή, αλλά και με τη δράση μας, με το παράδειγμα του κάθε αγωνιστή που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ μέσα από το σωματείο και δρα στον κλάδο και στον τόπο δουλειάς του, δώσαμε πνοή και ζωντάνια στο εργατικό κίνημα. Κάναμε προσπάθεια να μπουν στη μάχη περισσότεροι εργάτες και εργάτριες, να αναδειχτεί ότι μπορεί να υπάρχει άλλη προοπτική από αυτή που μας προετοιμάζουν. Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου τα τελευταία 10 χρόνια που έχει περάσει στα χέρια των δυνάμεων που ακολουθούν την γραμμή ρήξης έχει δείξει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε σε όλους τους χώρους δουλειάς. Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για να μπορέσει να αναχαιτίστει η επίθεση της εργοδοσίας και του κράτους, πρώτα και κύρια αφορά τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, πρέπει να γίνει δικιά τους υπόθεση. Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα προχωράμε για συνδικάτα ισχυρά ξεπερνώντας τις δυσκολίες επιβεβαιώνοντας την γραμμή πάλης που ακολουθούμε, αποφασίσαμε στην συνδιάσκεψη να εκπροσωπήσει το εργατικό Κέντρο ο πρόεδρος Συρίγος Βάλσαμος. Στην ίδια κατεύθυνση καλούμε τα σωματεία με μαζικές διαδικασίες να συμφωνήσουν με το πλαίσιο της συνδιάσκεψης και να συμμετέχουν (έχει σταλεί το κείμενο στα σωματεία, και η εγκύκλιος για την διεξαγωγή της συνδιάσκεψης).

3.            Την Δεύτερα συνεχίζεται η δίκη της ΧΑ και αρχίζει το σκέλος της υπόθεσης με την εγκληματική επίθεση των ταγμάτων εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης. Αποφασίστηκε η συμμετοχή μας στη συγκέντρωση ενάντια στην εγκληματική –ναζιστική οργάνωση την Δεύτερα 31 Οκτώβρη 8:30πμ στην στάση των Αμπελοκήπων και να εκδοθεί Δελτίο Τύπου.  

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ