Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

ΔΤ για την συγκέντρωση- ενημέρωση για την υγεία

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΔΑΝΟΥΚΑΡΑ 7
Τ.Κ. 19500 ΤΗΛ: 22920 25328 fax 2292025328 κιν. 6974010107
Mail: eklavrio@gmail.com , blog: ergatikokentrolavriou.blogspot.com
ΕΔΡΑ ΛΑΥΡΙΟ
Λαύριο 16/01/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση-ενημέρωσης από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, για τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στην υγεία. Στην συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, Συρίγος Βάλσαμος, ο διευθυντής του ΚΥ κ. Παπασταυρόπουλος, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δήμος Κουμπούρης.
Έγινε ενημέρωση για την κατάσταση στην υγεία, αναδείχτηκαν οι αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα και μπήκε πρόγραμμα δράσης.
·      Να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην 1η ΥΠΕ την Πέμπτη 19 Γενάρη 11πμ.
·      Να βγει ανακοίνωση στην λογική της εισήγησης για ενημέρωση πλατιά του λαού της περιοχής.
·      Συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων και κλιμάκωση του αγώνα με σκοπό την ολόπλευρη ανάδειξη του προβλήματος της υγείας.
·      Μέσα στις επόμενες μέρες να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Κερατέα για την αναγκαιότητα δημιουργίας ΚΥ στην περιοχή.
·      Μεγάλη συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στα μέσα Φλεβάρη με στάση εργασίας που θα προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο



Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 16-1-2017

Συνάδελφοι,
η κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι σε όλους λίγο-πολύ γνωστή. Η διαχρονική υποβάθμιση της υγείας από τον ένα και μοναδικό υπόχρεο και υπεύθυνο να την παρέχει, το κράτος, μέσα από τις δομές υγείας που ο λαός έχει χιλιοπληρώσει, έχει δημιουργήσει μία κατάσταση την οποία κακώς την ανεχόμαστε.
Η ιδεολογική προπαγάνδα των κυβερνήσεων από την μία και ο συμβιβασμός και η υποχώρηση από την μεριά της διεκδίκησης των αυτονόητων από την πλειοψηφία του λαού, έχει φέρει την κατάσταση σε ένα οριακό σημείο.

Όσοι βρισκόμαστε εδώ γνωρίζουμε τους αγώνες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από το εργατικό-λαϊκό κίνημα της περιοχής με πρωτοστάτες το εργατικό κέντρο και τον εμπορικό σύλλογο για την δημιουργία του ΚΥ και δεν θα σταθούμε στα ιστορικά στοιχεία που είναι σημαντικά να τα θυμόμαστε για να βγάζουμε συμπεράσματα. Μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα ότι το ΚΥ είναι κατάκτηση η οποία ήρθε εκτός των άλλων και μετά από τα πολλά θανατηφόρα «ατυχήματα» σε χώρους παραγωγής, είναι κατάκτηση ποτισμένη με το αίμα των εργατών.

Η καπιταλιστική κρίση που τα τελευταία 7 χρόνια σαρώνει την χώρα μας, επέφερε βαρύ χτύπημα στην υγεία του λαού. Το άγχος και η ανασφάλεια, η ανεργία, αύξησαν τα προβλήματα υγείας. Καρδιολογικά, νευρολογικά, ψυχικά περιστατικά αυξήθηκαν, την ίδια ώρα που αυξήθηκε η αδυναμία αγοράς της εμπορευματοποιημένης υγείας. Το φαινόμενο, ασθενείς να μειώνουν την φαρμακευτική τους αγωγή επειδή δεν υπάρχουν τα χρήματα γιγαντώθηκε. Ζευγάρια συνταξιούχων με μία σύνταξη 500 ευρώ είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν για φάρμακα πολλές φορές πάνω από το 50% της σύνταξής τους. Άνεργοι σε ηλικίες που απαιτείται η πρόληψη δεν προχωρούν σε εξετάσεις λόγω του κόστους αλλά και της ενδεχόμενης παραπέρα φαρμακευτικής δαπάνης που θα απαιτηθεί αν διαγνωστεί κάποια ασθένεια, το «που να πάω σε γιατρό εδώ δεν έχουμε να φάμε» κυριαρχεί.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης, την οποία την φόρτωσαν στις πλάτες του λαού, αφήνοντας στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια ώρα που έκλειναν τα νοσοκομεία και διαλυόταν η υγεία, γινόταν ανακεφαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος, με το πέρασμα της αποπληρωμής του μέσο του κρατικού χρέους στον λαό.  
Οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώναμε όλα τα χρόνια, δεν βρήκαν ποτέ το ανάλογο αντίκρυσμα, τόσο σε νοσηλευτική και φαρμακευτική κάλυψη, όσο και στην συνταξιοδοτική αποζημίωση. Σαν να μην έφταναν αυτά ήρθε και η κλοπή των αποθεματικών των ταμείων και η διάλυση των συντάξεων με μόνο στόχο να σωθεί το κεφάλαιο.. Όλα αυτά την ώρα που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να απολαμβάνει ο λαός σύγχρονες αξιοπρεπείς παροχές υγείας, ως αποτέλεσμα των αλμάτων που έχουν γίνει στην τεχνολογία και την επιστήμη και την αντίφαση που υπάρχει ενώ γίνονται αυτά τα άλματα αντί να τα απολαμβάνουμε, να χάνουμε ακόμα και τα πιο βασικά, όπως ένας γιατρός ή η 24 λειτουργία του ΚΥ. Για όλα αυτά υπάρχει αιτία και είναι το κυνήγι του κέρδους, των μονοπωλίων που λυμαίνονται την υγεία, το φάρμακο, τις ασφαλιστικές εταιρίες που καραδοκούν.
Η πρόληψη είναι από τα πιο κύρια ζητήματα που αναδεικνύονται για την υγεία του λαού. Την ίδια ώρα που το κράτος αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για πρόληψη από την σκοπιά του οικονομικού οφέλους, εντούτοις το μόνο που κάνουν είναι να αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για προληπτικούς ελέγχους τους οποίους όμως έχει την υποχρέωση μόνος του καθένας να προχωράει στις απαραίτητες εξετάσεις μόνο επί πληρωμή. Στην ίδια λογική ανάδειξης της πρόληψης λειτουργούν τα ΚΕΠ υγείας των δήμων και το μόνο που κάνουν είναι να αναδεικνύουν το πρόβλημα, χωρίς όμως την παραμικρή ανάδειξη της ευθύνης του κράτους, αντιθέτως την προσπάθεια υποκατάστασής του με ημίμετρα όπως τα δημοτικά ιατρεία ή την  ημέρα προληπτικού ελέγχου της τάδε μορφής ασθένειας κλπ. Στην ίδια λογική κινούνται και άλλες δομές όπως η εκκλησία.

Συνάδελφοι. Η άμεση αντίδραση του λαού στον κίνδυνο της μη λειτουργίας σε 24ωρη βάση του Κέντρου υγείας, είναι ένα θετικό βήμα στην υπεράσπιση της ζωής της λαϊκής οικογένειας. Αυτή η οριακή στιγμή για το ΚΥ έχει έρθει και άλλες φορές και πάντα η αντίδραση ήταν μαζική, η κεντρική εξουσία ένιωθε την πίεση και έδινε απλόχερα την «λύση» με ένα-δύο γιατρούς και οι αντιδράσεις λιγόστευαν, ο στόχος για αυτούς που αντιδρούσαμε φαινόταν να έχει πιαστεί και ή δεν δινόταν συνέχεια ή η συνέχεια ήταν άμαζη χωρίς την ανάλογη συμμετοχή με αποτέλεσμα το σταμάτημα των κινητοποιήσεων ως προβλήματος αιχμής για τον εργατόκοσμο της περιοχής.
Παράλληλα, τα κένα στην δημόσια υγεία ήρθε και τα συμπλήρωσε ο ιδιωτικός τομέας με αποτέλεσμα να έχουμε γεμίσει με ιατρεία και ιατρικά κέντρα, όπου υποχρεωνόμαστε να πληρώνουμε, από αυτά που δεν έχουμε, για την υγεία την δικιά μας και των οικογενειών μας. Η έλλειψεις σε ειδικότητες γιατρών στο ΚΥ όπως παιδιάτρου, καρδιολόγου, οδοντιάτρου, πνευμονολόγου, ή η κάλυψή τους περιοδικά από συμβασιούχους γιατρούς που μέχρι να μάθουν το ιστορικό ενός χρόνοια πάσχοντα έρχεται ο καιρός να αποχωρήσουν, είναι ένας βραχνάς ο οποίος πρέπει να σταματήσει. Η απαίτηση για την λειτουργία του ΚΥ ως αστικού τύπου και την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού με μόνιμες σχέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψιν την αύξηση του πληθυσμού, της μόνιμης δομής προσφύγων, το λιμάνι και την σύνδεση των νησιών με αυτό, δεν είναι μία διεκδίκηση ανεδαφική, εξωπραγματική, μαξιμαλιστική.
Με αυτή την πρόταση σε γενικές γραμμές δεν διαφωνεί κανείς. Ακόμα και ο υπουργός υγείας να έρθει εδώ θα πει «ναι έτσι πρέπει να λειτουργεί ένα ΚΥ» και ως γιατρός που είναι να μας αφήσει άφωνους από την ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα κάνει. Απλά στο τέλος θα πει ότι υπάρχουν τα μνημόνια, σώσαμε την χώρα από την χρεωκοπία και τώρα που θα έρθει η δίκαιη ανάπτυξη οι αδικίες και οι στρεβλώσεις  σιγά, σιγά θα αποκατασταθούν.
Αν δούμε τα πράγματα από την ιδεολογική ομπρέλα της αστικής τάξης, από την μεριά που μας θέλουν να βλέπουμε τα πράγματα, δηλαδή ότι το κράτος δεν είναι ένας ταξικός μηχανισμός επιβολής της κυριαρχίας της εξουσίας των μονοπωλίων, που στηρίζεται στην ατομική ιδιοκτησία, στην  εκμετάλλευση των πολλών για να κερδίζουν οι λίγοι, αλλά ότι το κράτος είναι όλων μας, αν πιστέψουμε ότι το κρατικό χρέος δεν έγινε από τον πακτωλό κεφαλαίων που παραχωρήθηκαν στους λεγόμενους «επενδυτές» μέσω δημοσίων επενδύσεων και θαλασσοδανείων και ότι έγινε για να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, αν πιστέψουμε ότι το χρέος είναι όλων μας, αν μπούμε στην κυρίαρχη λογική της οικονομίας της αγοράς και ότι στα πλαίσια του συστήματος τα πάντα είναι εμπορεύματα και τα πάντα αγοράζονται και πουλιούνται, τότε θα δώσουμε όχι ένα, πολλά δίκια στον υπουργό και θα πρέπει να τον παρακαλέσουμε τουλάχιστον να στείλει ένα γιατρό για να μην κλείσει το ρημάδι το ΚΥ.
Τα παραπάνω τα επισημάνουμε με την λογική όχι να πάμε στο υπουργείο υγείας και να διεκδικήσουμε να πληρώσει το χρέος η πλουτοκρατία αλλά να πάμε και να διεκδικήσουμε την κάλυψη των αναγκών της υγείας με την λογική ότι δεν αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες τις οποίες επικαλούνται, ότι έχουν υποχρέωση την συνεχή αναβάθμιση των δομών υγείας. Ότι έχουν υποχρέωση να τις παρέχουν δωρεάν, ότι δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις απαιτήσεις μας. Ότι εμείς δεν χρωστάμε σε κανένα, έχουμε πληρώσει με τον ιδρώτα μας, με χιλιάδες ώρες παραγωγής πολλαπλάσια από αυτά που σήμερα μας παρέχονται. Δεν πάμε σε μια λογική αν μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση, αλλά με την λογική ότι μπορούν αλλά δεν θέλουν, βάζοντας σε προτεραιότητα την υπεράσπιση των κερδών των μονοπωλίων και όχι την υγεία του λαού. 
Με βάση τα παραπάνω θα προχωρήσουμε στην παρακάτω πρόταση.
·      Να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην 1η ΥΠΕ την Πέμπτη 19 Γενάρη 11πμ.
·      Να βγει ανακοίνωση στην λογική της εισήγησης για ενημέρωση πλατιά του λαού της περιοχής.
·      Συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων και κλιμάκωση του αγώνα με σκοπό την ολόπλευρη ανάδειξη του προβλήματος της υγείας.
·      Μέσα στις επόμενες μέρες να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Κερατέα για την αναγκαιότητα δημιουργίας ΚΥ στην περιοχή.
·      Μεγάλη συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στα μέσα Φλεβάρη με στάση εργασίας που θα προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο
ΜΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ:
·      Άμεση κάλυψη του ΚΥ Λαυρίου, με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό, στην λογική του ΚΥ αστικού τύπου παίρνοντας υπόψιν, την αύξηση του πληθυσμού, τις μόνιμες δομές προσφύγων, το λιμάνι, τις επιχειρήσεις της περιοχής και την ανάπτυξη των σύγχρονων ασθενειών.
·      Την λειτουργία του κτηρίου «Πρίφτη» στην Κερατέα ως ΚΥ με τα παραπάνω χαρακτηριστικά που διεκδικούμε για το ΚΥ Λαυρίου.
·      Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Κάλυψη όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων εργασίας με σχέσεις μόνιμης εργασίας. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των Ασφαλιστικών Ταμείων, να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
·      Άμεσα να ανανεωθούν τα βιβλιάρια του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων των ανέργων, των ΑμΕΑ, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις από τις κρατικές υπηρεσίες, χωρίς τον παραμικρό περιορισμό.
·      Να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις, να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, Κέντρα Μάνας και Παιδιού, κλινικές Νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών. Άμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμού, στο ΕΚΑΒ, στα ιδρύματα πρόνοιας.
·      Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες, και στις ιατρικές επισκέψεις. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν με χρηματοδότηση από το κράτος με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια.
·      Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλες τις εργασίες στην υγεία, στα φάρμακα, στα υγειονομικά υλικά.
·      Κατάργηση των επιπλέον πληρωμών των ασφαλισμένων και ανασφαλίστων που εξαναγκάζονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα υγείας.



   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΣΟ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΩΦΗΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΔΑΝΟΥΚΑΡΑ 7
Τ.Κ. 19500 ΤΗΛ: 22920 25328 fax 2292025328 κιν. 6974010107
Mail: eklavrio@gmail.com , blog: ergatikokentrolavriou.blogspot.com
ΕΔΡΑ ΛΑΥΡΙΟ
Λαύριο 16/01/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΣΟ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ
ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΩΦΗΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ


Στο Εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) έχει εγκατασταθεί τους τελευταίους μήνες εργολάβος ο οποίος έχει αναλάβει την καταστροφή ναρκών.

Μέσα από αυτή την διαδικασία γίνεται φανερό ότι η απαξίωση της αμυντικής βιομηχανίας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Εργασίες που με τον κατάλληλο εξοπλισμό και την στελέχωση της εταιρίας με το ανάλογο προσωπικό, θα μπορούσαν να προχωρήσουν με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια που απαιτούν, εντούτοις παραχωρούντε σε εργολάβους που επιζητούν το μέγιστο κέρδος με αποτέλεσμα από την μία τις εκπτώσεις σε ζητήματα ασφάλειας και μειωμένα δικαιώματα, μειωμένοι μισθοί και εντατικοποίηση από την άλλη. Το πόσο επικίνδυνη είναι η καταστροφή των ναρκών, το αποδεικνύει το γεγονός ότι πριν την πάρουν την δουλειά τα ΕΑΣ και την παραχωρήσουν σε εργολάβο την είχαν αναλάβει ιδιώτες στην Βουλγαρία, όπου εξ’ αιτίας και έλλειψης μέτρων ασφαλείας, το εργοστάσιο ανατινάχτηκε με αρκετά θύματα.

Η πολιτική συρρίκνωσης της αμυντικής βιομηχανίας είναι σχέδιο που υπηρετεί τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και τους εμπόρους όπλων. Είναι σχέδιο ενταγμένο στον γενικότερο προσανατολισμό του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε αυτό τον τομέα είναι απέναντι από το λαϊκό συμφέρον. Υπηρετεί κατά γράμμα τις αποφάσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των μονοπωλίων.  Στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έμπρακτα με τον ελληνικό στρατό έξω από τα σύνορα στις «ειρηνευτικές» αποστολές, δίνει γη και ύδωρ στους φονιάδες. Υποτάσσει την άμυνα της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και της ελληνικής αστικής τάξης.
    
Το Εργατικό Κέντρο, απαιτεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα ΕΑΣ. Όλες οι εργασίες που γίνονται στον χώρο των ΕΑΣ να γίνονται από το μόνιμο προσωπικό. Να φύγουν οι εργολάβοι. Η οποιαδήποτε εργασία, παραγωγής ή καταστροφής πολεμικού υλικού πρέπει να γίνεται με τους πιο αυστηρούς κανόνες ασφάλειας, από προσωπικό έμπειρο και εξειδικευμένο, στις καλύτερες συνθήκες εργασίας, χωρίς την πίεση της εντατικοποίησης και με μόνιμες σχέσεις εργασίας. Μόνο έτσι μπορούν να γίνουν αποδεκτές ενέργειες καταστροφής ή παραγωγής πυρομαχικών στην περιοχή. Οι θανατηφόρες εκρήξεις που είχαν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια, έχουν αφήσει το στίγμα τους στην κοινωνία. Δεν μπορεί στο όνομα της ανεργίας και της φτώχειας να γινόμαστε ανεκτοί στην ασυδοσία των εργολάβων.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ