Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ 1Η ΜΑΗ


Συνάδελφοι, άνεργοι την 1Η Μάη Τιμούμε τους νεκρούς μας!!
Τιμούμε αυτούς που δεν λύγισαν στην σκληρή ταξική πάλη, που έπεσαν στον αγώνα για ψωμί, δικαιοσύνη, κοινωνική απελευθέρωση.
Την 1η Μάη είναι ημέρα απολογισμού και εξοπλισμού της τάξης μας για τις επόμενες σκληρές μάχες που θα έρθουν.
Όλοι οι εργάτες, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες δεν έχουμε παρά ένα δρόμο να ακολουθήσουμε αυτόν της ταξικής πάλης.
Την 1η Μάη αναμετριέται ο κόσμος της εργασίας με το κεφάλαιο. Δεν υπάρχουν αταξικές πρωτομαγιές, δεν υπάρχουν διαταξικές συνευρέσεις και αν συμβαίνουν τέτοιες δεν έχουν καμία σχέση με το περιεχόμενο και την  ουσία της εργατικής πρωτομαγιάς.
Η εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, πριν 128 χρόνια, για την καθιέρωση της 8ωρης δουλειάς και οι αγώνες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα επιβεβαιώνουν με τον πιο απόλυτο τρόπο ότι:
Οι αγώνες της ε.τ. για να είναι αποτελεσματικοί δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στη διεκδίκηση για το σήμερα, αλλά να έχουν βασικό προσανατολισμό την προοπτική που έχει ανάγκη η ε.τ. και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Κανένας αγώνας, που είχε αυτόν τον προσανατολισμό, δεν πήγε χαμένος. Αντίθετα, ήταν βήμα μπροστά για τους επόμενους αγώνες.
Το κεφάλαιο δεν είναι ανίκητο όταν η ε.τ. πιστέψει στη δύναμή της, όταν αποφασίσει να πει «δεν πάει άλλο»!.
Ο ρεφορμισμός στο εργατικό κίνημα είναι η γάγγραινα, που το τρώει, βάζει εμπόδια στην ανάπτυξή του, το αποπροσανατολίζει από το βασικό του σκοπό, τη σύγκρουση με το κεφάλαιο, σπέρνει την ηττοπάθεια, το συμβιβασμό.
Η αστική τάξη, το κεφάλαιο, τροφοδοτεί με ποικίλους τρόπους τον κυβερνητικό, εργοδοτικό συνδικαλισμό. Μάχεται το ταξικό εργατικό κίνημα, προσπαθεί με μύριους τρόπους να το υπονομεύει, να το συκοφαντεί, χρησιμοποιεί τη βία, την καταστολή, την τρομοκρατία.
Γι΄ αυτό η 1η Μάη είναι μέρα δική μας και σαν τέτοια σηματοδοτεί τους αγώνες που έδωσε η τάξη μας για την απαλλαγή της από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Γι΄ αυτό είναι μέρα μνήμης και στοχασμού. Γι΄ αυτό την 1η Μάη κορυφώνεται το ταξικό μίσος.
Συνάδελφοι, η ζωή επιβεβαιώνει ότι ένας είναι ο δρόμος για την ε.τ., τα φτωχά λαϊκά στρώματα: Η ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και η οικοδόμηση της κοινωνίας και της οικονομίας με επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων και αυξανόμενων λαϊκών αναγκών.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν συμφέρον να συσπειρωθούν εργάτες, φτωχά λαϊκά στρώματα.  Οι  φιλολαϊκές  λύσεις  και  εξελίξεις δεν θα έρθουν από μόνες τους, δεν θα τις χαρίσει κανένας στους εργαζόμενους. Τις λύσεις στα προβλήματα  μας θα τις επιβάλλουμε εμείς με τον αγώνα μας.
Σήμερα, είναι περισσότερο φανερό ότι όσο κυριαρχεί η αντιλαϊκή πολιτική, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όσο η ανάπτυξη θα    γίνεται με επίκεντρο το κέρδος και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων, ανεξάρτητα με το ποιος βρίσκεται στις κυβερνητικές καρέκλες, η ζωή της εργατικής, λαϊκής οικογένειας θα χειροτερεύει. Θα βρίσκεται συνεχώς μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα που οδηγούν στην απόλυτη εξαθλίωση.
Έχει συσσωρευτεί τεράστια πείρα, που αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος στα πλαίσια της καπιταλιστικής διαχείρισης. Δεν υπάρχει «φως στο τούνελ», όποιο μείγμα καπιταλιστικής διαχείρισης και αν υλοποιηθεί, με όποια μάσκα κι αν παρουσιαστεί.
Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ότι το βαρέλι των αντεργατικών μέτρων δεν έχει πάτο. Η επίθεση του κεφαλαίου θα δυναμώσει. Τα μέτρα που πάρθηκαν, τα άλλα που ετοιμάζονται, το αποδεικνύουν.
Η όποια ανάπτυξη έρθει στο χώρο των κατασκευών δεν θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας χιλιάδων εργαζομένων. Η «σούμα» θα γράψει πάλι μεγαλύτερα και πιο έντονα προβλήματα για τις εργατικές οικογένειες. Όσοι «τυχεροί» εξασφαλίσουν μεροκάματο θα συνειδητοποιήσουν εξαρχής ότι θα συνεχίζουν να παραμένουν φτωχοί, εξαθλιωμένοι, με την αγωνία πως θα ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες της οικογένειάς τους.
Η ζωή έχει αποδείξει ότι η ανταγωνιστικότητα, η καπιταλιστική ανάπτυξη, συνοδεύονται με κακοπληρωμένους εργάτες, με άθλιες εργασιακές σχέσεις και μεροκάματα πείνας. Από την άλλη μεριά η μεγαλοεργοδοσία θα θησαυρίζει.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
Έχουμε την ευθύνη να σώσουμε τη ζωή μας από την εγκληματική δράση του κεφαλαίου.
Η 1η Μάη εμπερικλείει το περιεχόμενο που έχει ανάγκη σήμερα η ε.τ., τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς παραμένουν αναλλοίωτα.
Είναι καθήκον κάθε εργάτη να αποτινάξει το φόβο, την απογοήτευση και οργανωμένα να συμπορευτεί στο δρόμο του αγώνα. Δεν υπάρχουν σωτήρες, δεν υπάρχουν μεσσίες. Η ε.τ. με τον αγώνα της θα σπάσει τις αλυσίδες που την βαραίνουν.
Η συσπείρωση, η οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα, η ενίσχυση της ταξικής γραμμής μέσα στο εργατικό κίνημα, είναι προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της συμμαχίας με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10π.μ στο ΛΑΥΡΙΟ ΑΓΑΛΜΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ
ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η 1Η ΜΑΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ



(Με αφορμή την πρόσκληση της δημοτικής αρχής
για την Πρωτομαγιά)

Η 1Η Μάη είναι ΑΠΕΡΓΙΑ. Είναι η ημέρα που η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο κινητοποιείται ως τάξη ενάντια στους εκμεταλλευτές της. Είναι ημέρα απολογισμού και εφαλτήριο για νέους αγώνες. Είναι ημέρα τιμής στους ήρωες της τάξης μας που έπεσαν στην σύγκρουση με την εργοδοσία και το αστικό κράτος. Είναι η ημέρα που ηχεί το «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».
Πόσες προσπάθειες έγιναν για να διαστρεβλωθεί αυτή η ημέρα, να πάρει άλλα χαρακτηρίστηκα. Πρώτη προσπάθεια μείωσης της σημασίας της, ήταν η ανακήρυξη της Απεργίας σε Αργία. Μπροστά στο παγκόσμιο απεργιακό κάλεσμα, όπου οι εργάτες θα σταμάταγαν τα γρανάζια των μηχανών οικουμενικά, οι αστοί θορυβημένοι από το γεγονός της ενότητας της τάξης μας χωρίς διαχωρισμούς που εξυπηρετούν την διαιώνιση των κερδών τους, προχώρησαν σε ανακήρυξη της 1ης Μάη σε Αργία. Μετά την ονόμασαν ως ημέρα των λουλουδιών. Βιομήχανοι στην προσπάθεια να αλλοιώσουν την σημασία της ναύλωναν λεωφορεία και έστελναν το προσωπικό εκδρομές, να «πιάσουν» τον Μάη. Φασιστικές κυβερνήσεις για ανύψωση του ηθικού των εργατών στα πρότυπα της ιδεολογίας τους μετέτρεψαν την ημέρα σε εθνικιστική εορτή για τους εργάτες της χώρας τους με σκοπό την ανάδειξη των εθνικιστικών διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των εργατών.
Όσες προσπάθειες και αν έγιναν από τους αστούς και τις κυβερνήσεις τους η 1η Μάη δεν έχασε την σημασία της, δεν στερείτε δυναμικότητας και ουσιαστικής απάντησης των εργατών στην βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Το σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο είναι αναγκαίο και επίκαιρο όσο ποτέ.
Στο Λαύριο η ημέρα αυτή έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Εδώ ανδρώθηκε η εργατική τάξη της χώρας μας. Εδώ δημιουργήθηκε το βιομηχανικό προλεταριάτο, εδώ έγινε η ωρίμανση του και αντιλήφθηκε την ανάγκη για οργάνωση ως τάξη απέναντι σε τάξη. Εδώ χύθηκε το αίμα των εργατών για κατακτήσεις και δικαιώματα, για κοινωνική απελευθέρωση, εδώ έφερναν τους κομμουνιστές  και αγωνιστές των ελευθεριών του ανθρώπου και τους πέρναγαν απέναντι στην μαρτυρική Μακρόνησο. Χιλιάδες ώρες απεργιών, συγκεντρώσεων, γενικών συνελεύσεων, στην εργατούπολη του Λαυρίου. Πόσοι αγώνες, πόσες νίκες και πόσες ήττες, πόσες ελπίδες και πόσες απογοητεύσεις πόσες δυσκολίες και πόσοι υπερήφανοι εργάτες, αλλά και ελάχιστοι προδότες της τάξης τους, όλα εδώ, στο Λαύριο των κοινωνικών αγώνων της αξιοπρέπειας και του αγώνα για δικαιοσύνη, για κοινωνική απελευθέρωση.
Η προσπάθειες πότε απαξίωσης και πότε διάλυσης των συνδικάτων και του Εργατικού Κέντρου δεν βρήκαν έδαφος. Από την στιγμή που οι ταξικές δυνάμεις πήραν την πλειοψηφία, αναδείχτηκε ο αναντικατάστατος ρόλος του Εργατικού Κέντρου στην κοινωνία. Η οργάνωση του αγώνα για εργατικά και κοινωνικά θέματα ήταν πολλές φορές καθοριστική για την αποτροπή αρνητικών συνεπειών στην κοινωνία.
Εδώ σε αυτήν την πόλη το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου πραγματοποιεί  ανελλιπώς τις απεργιακές συγκεντρώσεις της πρωτομαγιάς.
Η Δημοτική αρχή επέλεξε για αυτή την πρωτομαγιά να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά της και στο όνομα του αγώνα των 128 ημερών για τα σκουπίδια, να προχωρήσει σε παλλαϊκό κάλεσμα σε εκδήλωση εγκαινίων της εκκλησίας που φτιάχτηκε- όπως μας ενημερώνει η πολυτελής  πρόσκληση- στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου.
Η πολιτική σκοπιμότητα είναι εμφανής και δεν χρειάζεται να γράψουμε τους ατελείωτους χαρακτηρισμούς που μας έρχονται στο μυαλό για το πως όλα χρησιμοποιούνται προς χάριν ψήφων. Ένα είναι σίγουρο ότι οι εργάτες, οι άνεργοι, όλοι όσοι υποφέρουν από τις πολιτικές που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, που εφαρμόζει και η πλειοψηφία του Δήμου, θα είναι στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου 10π.μ στο Άγαλμα των Μεταλλωρύχων, καθώς και όσοι πάλεψαν ενάντια σε μετατροπή της Λαυρεωτικής σε σκουπιδότοπο και συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι να δοθεί οριστική λύση, για κατάργηση του περιφερειακού σχεδιασμού, διαχείριση χωρίς ιδιώτες, με αποκλεισμό των τριών περιοχών (Λιόσια, Κερατέα, Γραμματικό) που έχουν εκκριθεί.
Τιμή και δόξα στους ήρωες της τάξης μας
ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
10π.μ στο Άγαλμα των Μεταλλωρύχων.