Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η 1Η ΜΑΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ(Με αφορμή την πρόσκληση της δημοτικής αρχής
για την Πρωτομαγιά)

Η 1Η Μάη είναι ΑΠΕΡΓΙΑ. Είναι η ημέρα που η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο κινητοποιείται ως τάξη ενάντια στους εκμεταλλευτές της. Είναι ημέρα απολογισμού και εφαλτήριο για νέους αγώνες. Είναι ημέρα τιμής στους ήρωες της τάξης μας που έπεσαν στην σύγκρουση με την εργοδοσία και το αστικό κράτος. Είναι η ημέρα που ηχεί το «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».
Πόσες προσπάθειες έγιναν για να διαστρεβλωθεί αυτή η ημέρα, να πάρει άλλα χαρακτηρίστηκα. Πρώτη προσπάθεια μείωσης της σημασίας της, ήταν η ανακήρυξη της Απεργίας σε Αργία. Μπροστά στο παγκόσμιο απεργιακό κάλεσμα, όπου οι εργάτες θα σταμάταγαν τα γρανάζια των μηχανών οικουμενικά, οι αστοί θορυβημένοι από το γεγονός της ενότητας της τάξης μας χωρίς διαχωρισμούς που εξυπηρετούν την διαιώνιση των κερδών τους, προχώρησαν σε ανακήρυξη της 1ης Μάη σε Αργία. Μετά την ονόμασαν ως ημέρα των λουλουδιών. Βιομήχανοι στην προσπάθεια να αλλοιώσουν την σημασία της ναύλωναν λεωφορεία και έστελναν το προσωπικό εκδρομές, να «πιάσουν» τον Μάη. Φασιστικές κυβερνήσεις για ανύψωση του ηθικού των εργατών στα πρότυπα της ιδεολογίας τους μετέτρεψαν την ημέρα σε εθνικιστική εορτή για τους εργάτες της χώρας τους με σκοπό την ανάδειξη των εθνικιστικών διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των εργατών.
Όσες προσπάθειες και αν έγιναν από τους αστούς και τις κυβερνήσεις τους η 1η Μάη δεν έχασε την σημασία της, δεν στερείτε δυναμικότητας και ουσιαστικής απάντησης των εργατών στην βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Το σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο είναι αναγκαίο και επίκαιρο όσο ποτέ.
Στο Λαύριο η ημέρα αυτή έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Εδώ ανδρώθηκε η εργατική τάξη της χώρας μας. Εδώ δημιουργήθηκε το βιομηχανικό προλεταριάτο, εδώ έγινε η ωρίμανση του και αντιλήφθηκε την ανάγκη για οργάνωση ως τάξη απέναντι σε τάξη. Εδώ χύθηκε το αίμα των εργατών για κατακτήσεις και δικαιώματα, για κοινωνική απελευθέρωση, εδώ έφερναν τους κομμουνιστές  και αγωνιστές των ελευθεριών του ανθρώπου και τους πέρναγαν απέναντι στην μαρτυρική Μακρόνησο. Χιλιάδες ώρες απεργιών, συγκεντρώσεων, γενικών συνελεύσεων, στην εργατούπολη του Λαυρίου. Πόσοι αγώνες, πόσες νίκες και πόσες ήττες, πόσες ελπίδες και πόσες απογοητεύσεις πόσες δυσκολίες και πόσοι υπερήφανοι εργάτες, αλλά και ελάχιστοι προδότες της τάξης τους, όλα εδώ, στο Λαύριο των κοινωνικών αγώνων της αξιοπρέπειας και του αγώνα για δικαιοσύνη, για κοινωνική απελευθέρωση.
Η προσπάθειες πότε απαξίωσης και πότε διάλυσης των συνδικάτων και του Εργατικού Κέντρου δεν βρήκαν έδαφος. Από την στιγμή που οι ταξικές δυνάμεις πήραν την πλειοψηφία, αναδείχτηκε ο αναντικατάστατος ρόλος του Εργατικού Κέντρου στην κοινωνία. Η οργάνωση του αγώνα για εργατικά και κοινωνικά θέματα ήταν πολλές φορές καθοριστική για την αποτροπή αρνητικών συνεπειών στην κοινωνία.
Εδώ σε αυτήν την πόλη το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου πραγματοποιεί  ανελλιπώς τις απεργιακές συγκεντρώσεις της πρωτομαγιάς.
Η Δημοτική αρχή επέλεξε για αυτή την πρωτομαγιά να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά της και στο όνομα του αγώνα των 128 ημερών για τα σκουπίδια, να προχωρήσει σε παλλαϊκό κάλεσμα σε εκδήλωση εγκαινίων της εκκλησίας που φτιάχτηκε- όπως μας ενημερώνει η πολυτελής  πρόσκληση- στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου.
Η πολιτική σκοπιμότητα είναι εμφανής και δεν χρειάζεται να γράψουμε τους ατελείωτους χαρακτηρισμούς που μας έρχονται στο μυαλό για το πως όλα χρησιμοποιούνται προς χάριν ψήφων. Ένα είναι σίγουρο ότι οι εργάτες, οι άνεργοι, όλοι όσοι υποφέρουν από τις πολιτικές που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, που εφαρμόζει και η πλειοψηφία του Δήμου, θα είναι στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου 10π.μ στο Άγαλμα των Μεταλλωρύχων, καθώς και όσοι πάλεψαν ενάντια σε μετατροπή της Λαυρεωτικής σε σκουπιδότοπο και συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι να δοθεί οριστική λύση, για κατάργηση του περιφερειακού σχεδιασμού, διαχείριση χωρίς ιδιώτες, με αποκλεισμό των τριών περιοχών (Λιόσια, Κερατέα, Γραμματικό) που έχουν εκκριθεί.
Τιμή και δόξα στους ήρωες της τάξης μας
ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
10π.μ στο Άγαλμα των Μεταλλωρύχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου