Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ



Οι εξελίξεις στην ενέργεια με το ξεπούλημα των πιο κερδοφόρων μονάδων παραγωγής στους μονοπωλιακούς ομίλους που ολοκληρώνονται με την «διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» είναι ένα ακόμα  κομμάτι του παζλ στην διαδικασία παραχώρησης στο κεφάλαιο του συνόλου του τομέα της ενέργειας που έχει να κάνει με εξόρυξη, παραγωγή και διανομή του προϊόντος.

Στο στόχαστρο των μονοπωλίων, είναι τα υδροηλεκτρικά και τα λιγνιτικά εργοστάσια, ενώ και οι άλλες μονάδες φυσικού αερίου, δεν είναι έξω από τους σχεδιασμούς τους. Η εξασφάλιση μεγάλης και άμεσης κερδοφορίας που δίνουν οι συγκεκριμένες υποδομές στους «επενδυτές»  έχουν φέρει το ζήτημα στις διαπραγματεύσεις στο ίδιο επίπεδο με τα εργασιακά και το φορολογικό.

Ο λαός έχει γνωρίσει χρόνια τώρα τις συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση που την πληρώνει πανάκριβα μέσα από τα τιμολόγια. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας, είδαν τους μισθούς τους να κατρακυλούν, στις νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις κυριαρχούν νέες δυσμενείς συμβάσεις και στους εργολάβους η απληρωσιά και μισθοί των 586 ευρώ είναι κυρίαρχα.

Οι αναδιαρθρώσεις αυτές έχουν άμεση σχέση με τις εξελίξεις που έχουμε στην ευρύτερη περιοχή με τους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων στα ενεργειακά να οξύνονται και να φτάνουν μέχρι και στις πολεμικές συγκρούσεις. Είναι σε όλους γνωστό και κατανοητό ότι οι πόλεμοι γίνονται και για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών καθώς και των δρόμων διέλευσης αυτών.

Οι δηλώσεις εργοδοτικών, όπως του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, ότι υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι μετά τον Ιούνιο έχει δύο στόχους από την μία να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι στην ενέργεια την εργοδοτική τρομοκρατία, την αξιολόγηση στην λογική της απαξίωσης του εργατικού δυναμικού, τις αναγκαστικές μετατάξεις, την  μεταφορά τους στους ιδιώτες ως πρόβατα προς σφαγή και από την άλλη να δώσει άλλοθι στην πολιτική διακοπών ρεύματος σε φτωχά λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι. χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στην ΔΕΗ.

Ο λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι αρνητικές, τόσο για τους εργαζόμενους-καταναλωτές, όσο και για τους εργαζόμενους στον τομέα της ενέργειας.
Η αρνητική πείρα που έχει ο λαός από την «δημόσια» ΔΕΗ δεν πρέπει να τον κάνει να αποδεχτεί το ξεπούλημά της, αντιθέτως να αγωνιστεί με σκοπό να έχει την απρόσκοπτη πρόσβαση στο κοινωνικό προϊόν της ενέργειας. Αυτή την δυνατότητα την δίνουν τα τεχνολογικά άλματα, η τεράστια άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας, αυτό που εμποδίζει την κάλυψη των αναγκών μας είναι  το κέρδος που έχει ως στόχο τόσο η ιδιωτική όσο και η κρατική παρέμβαση, στο υπάρχον σύστημα της εκμετάλλευσης.

Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ που έχουν δεχτεί τις τεράστιες μειώσεις στους μισθούς τους και την δημιουργία από τις κυβερνήσεις, του λεγόμενου κοινωνικού αυτοματισμού που στοχοποίησε κατακτήσεις και δικαιώματα τους και βρίσκονται σήμερα μπροστά στις παραπέρα δυσμενείς εξελίξεις για τους ίδιους, έχουν την δυνατότητα να βάλουν φρένο στην παραπέρα υποβάθμιση, απαξίωση και ξεπούλημα της ΔΕΗ. Έχουν ευθύνη να οργανώσουν την πάλη τους και να την συντονίσουν με την πάλη του ταξικού κινήματος. Η πείρα που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια από τον εργοδοτικό, και κυβερνητικό συνδικαλισμό, καθώς και τον νεόκοπο «αντιμνημονιακό»  τους βαρύνει με μεγαλύτερη ευθύνη γιατί τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες, πλέον γνωρίζουν την στάση όλων απέναντι σε όλα αυτά που έχουν συμβεί.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, με συνέπεια και αγωνιστική συνέχεια, είναι δίπλα στους εργαζόμενους στην ενέργεια και τους καλεί σε ανασύνταξη και αντεπίθεση, να πάρουν θέση απέναντι στις εξελίξεις τόσο στην ενέργεια όσο και συνολικά στην επίθεση που δεχόμαστε από τις κυβερνήσεις και τα μονοπώλια, να σταματήσουμε την επίθεση και να περάσουμε συντονισμένα στην συνολική αντεπίθεση και ρήξη, σε ένα δρόμο αγώνα αξιοπρέπειας με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων, τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι τα συμφέροντα των εργοδοτών όπως και αυτοί και αν εμφανίζονται, ως αυτόνομοι ιδιώτες ή ως συλλογικός καπιταλιστής όπως το κράτος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  έχει αποδείξει με πολλούς τρόπους την προσαρμογή της στις επιδιώξεις των αφεντικών της.  Η συμφωνία της στα ενεργειακά ζητήματα και στην διευκόλυνση των μονοπωλίων για κέρδη είναι δεδομένη. Η υπηρέτηση αυτών των σκοπών έρχεται από το πρόγραμμά τους καθώς και από την συνολική σύμπλευση στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου της ΕΕ.  Η προκλητική συνεχής αναφορά στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους γελοιοποιεί, καθώς οι αρχές της ΕΕ είναι η εξής μία: η αρχή της ελευθερίας του κεφαλαίου. Όλα υποτάσσονται στις βασικές αρχές της αγοράς. Τα περί δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής είναι προς λαϊκή και μόνο κατανάλωση.

Καλούμε όλο τον λαό και τους εργαζόμενους στην ενέργεια να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στις 7 Απρίλη στο Λαύριο στο Άγαλμα Μεταλλωρύχων 7μμ ενάντια στην συμφωνία Κυβέρνησης-θεσμών που εκτός των ενεργειακών, φέρνει και την θύελλα της φοροληστείας και το παραπέρα χτύπημα σε εργασιακά, συνταξιοδοτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα  


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 7 ΑΠΡΙΛΗ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΔΑΝΟΥΚΑΡΑ 7
Τ.Κ. 19500 ΤΗΛ: 22920 25328 fax 2292025328 κιν. 6974010107
Mail: eklavrio@gmail.com , blog: ergatikokentrolavriou.blogspot.com
ΕΔΡΑ ΛΑΥΡΙΟ
Λαύριο 27/03/2017

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΖΙΚΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ, ΜΑΧΗΤΙΚΑ!
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΠΡΙΛΗ 7:00 μμ στο ΑΓΑΛΜΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, καλεί τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους σε ξεσηκωμό. Η νέα συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» είναι ένα ακόμα μνημόνιο στις πλάτες του λαού. Η νέα φορολεηλασία με την μείωση του αφορολόγητου, οι μειώσεις των συντάξεων, των μισθών με την καθιέρωση του υποκατώτατου μισθού, ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης με νέο αντιδραστικό νόμο, οι παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις, η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, αποδεικνύουν ότι το βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει πάτο και αν δεν εκφραστεί μαζικά και οργανωμένα η οργή του λαού, αυτοί θα συνεχίζουν μέχρι να μας εξαθλιώσουν.

Τώρα είναι η ώρα του αγώνα! Μην μένεις απαθείς όλα θα αλλάξουν αν ξεσηκωθείς!!

Κανένας εργαζόμενος να μην ξεγελαστεί από τη νέα εξαπάτηση με «τα μέτρα και αντίμετρα»! Τα μέτρα συντρίβουν τον λαό και τα αντίμετρα απαλλάσσουν το κεφάλαιο από την φορολογία. Μόνο από την μείωση του αφορολόγητου, το πλήγμα για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους θα είναι για όσους μέχρι πρότινος δεν πλήρωναν φόρο περίπου ένας μισθός. Εργαζόμενοι με μισθούς 500 ευρώ θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν βαριά φορολογία.
Τώρα όλοι γνωρίζουν και δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Υπάρχει διέξοδος για τον λαό και χρειάζεται να τον ακολουθήσουν μαζικά τα εργατικά λαίκά στρώματα. Η κριτική εκ αποστάσεως τελείωσε. Ήρθε η ώρα της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Είναι υπόθεση όλων και του καθενός ξεχωριστά, πάρε την υπόθεση πάνω σου. Κάνε το πρώτο βήμα στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 7 Απρίλη στο Συλλαλητήριο που πραγματοποιούν εκατοντάδες ταξικά σωματεία και δευτεροβάθμια όργανα σε όλη την Ελλάδα και στο Λαύριο το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου με τα σωματεία της δυναμής του.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συνομιλεί απευθείας και συμφωνεί με εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ, του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, έχοντας υπογράψει ακόμα και μνημόνια συνεργασίας με το ΣΕΒ και την κυβέρνηση. Δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας, να οργανώσουμε τον αγώνα μας και να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, τα δικαιώματά μας, που έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Να βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο με όσους βασανίζονται από την κυριαρχία των μονοπωλίων στις ζωές μας, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες τη φτωχή αγροτιά. Να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία!

Ένα δρόμο έχουμε, μια επιλογή:
ΑΓΩΝΑΣ – ΡΗΞΗ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Παλεύουμε για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Έχει αποκαλυφθεί όλο και περισσότερο ο ρόλος τους ως λυκοσυμμαχίες και δυνάστες των εργαζομένων, των λαών. Το δίλημμα είναι μπροστά μας: ανατροπή ή υποταγή με θυσίες δίχως τέλος; Ανασυντάσσουμε το κίνημά μας, χτίζουμε τη συμμαχία μας, ανοίγουμε το δρόμο ο εργαζόμενος λαός να πάρει το τιμόνι της εξουσίας.


   Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ