Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΔΑΝΟΥΚΑΡΑ 7
Τ.Κ. 19500 ΤΗΛ: 22920 25328 fax 2292025328 κιν. 6974010107
Mail: eklavrio@gmail.com , blog: ergatikokentrolavriou.blogspot.com
ΕΔΡΑ ΛΑΥΡΙΟ

Λαύριο 27-7-17

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι παρέμβαση-παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ) στην Αθήνα από εργαζόμενους του Κέντρου υποδοχής προσφύγων του Λαυρίου και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου. Έγινε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ε.Ε.Σ κ. Αυγερινό και του ζητήθηκαν εξηγήσεις για την απόφαση του Δ.Σ του Ε.Ε.Σ να προχωρήσει σε απολύσεις και των 22 εργαζομένων του Κέντρου, χωρίς να γίνει καταγγελία σύμβασης, απόλυση και αποζημίωση των απολυμένων. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι το νομικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού εισηγήθηκε ότι αν δώσουν αποζημιώσεις θα πάνε φυλακή, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εξηγήσει ο ίδιος τον λόγο. Στην συνέχεια είπε ότι δεν υπάρχουν λεφτά και αν έβρισκε θα τους τα έδινε με κάποιο άλλο τρόπο.
Αυτή η αντεργατική επιλογή του Ε.Ε.Σ να μην αποζημιώσει τους εργαζόμενους δεν ευσταθεί πουθενά. Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου απαιτεί την συνέχιση της εργασίας και των 22 εργαζομένων όσο θα λειτουργεί το Κέντρο. Σε περίπτωση οριστικού κλεισίματος του κέντρου, την αποζημίωση όλου του προσωπικού.
Το Εργατικό Κέντρο προχώρησε σε αίτημα τριμερής συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας.
  

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟΛΥΟΥΝ 22 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ. ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΔΑΝΟΥΚΑΡΑ 7
Τ.Κ. 19500 ΤΗΛ: 22920 25328 fax 2292025328 κιν. 6974010107
Mail: eklavrio@gmail.com , blog: ergatikokentrolavriou.blogspot.com
ΕΔΡΑ ΛΑΥΡΙΟ

Λαύριο 27-7-17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟΛΥΟΥΝ 22 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ. ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

Το κέντρο υποδοχής προσφύγων αιτούντων πολιτικού ασύλου λειτουργεί πάνω από 60 χρόνια στο Λαύριο και με απόφαση της κυβέρνησης σταματάει η λειτουργία του από την 1η Αυγούστου, όπου οι πρόσφυγες καλούνται να το εγκαταλείψουν και οι 22 εργαζόμενοι να πάνε στα σπίτια τους χωρίς αποζημίωση και χωρίς την δυνατότητα να παίσουν ταμείο ανεργίας, με βάση την ενημέρωση που είχαν από τον διευθυντή του κέντρου και υπεύθυνη  του ερυθρού σταυρού.
Οι εργαζόμενοι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους για πάνω από 15 χρόνια με συμβάσεις που είχαν υπογράψει με τον αμαρτωλό Ελληνικό Ερυθρό σταυρό. Το κέντρο λειτουργούσε με υπό την αιγίδα των υπουργείων.
Η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει την όλη λειτουργία των κέντρων στις ΜΚΟ οι οποίες χρηματοδοτούνται αφειδώς από την ΕΕ και με πρόσχημα την αλληλεγγύη παίζουν – οι περισσότερες από αυτές-  βρώμικο ρόλο. Οι αποκαλύψεις που έχουν γίνει κατά καιρούς για την δράση πολλών τέτοιων οργανώσεων αποδεικνύουν ότι μόνο την αλληλεγγύη δεν έχουν στο νου τους.
Η λειτουργία του κέντρου του Λαυρίου ήταν τέτοια που δεν είχε αφήσει πολλά περιθώρια στις ΜΚΟ να αναπτυχθούν με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να το κλείνει.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε αγώνα για την υπεράσπιση της εργασίας τους, για την συνέχιση της λειτουργίας του κέντρου υποδοχής προσφύγων. Να μην μείνουν άλλοι 22 εργαζόμενοι άνεργοι. Ο αγώνας της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας είναι μονόδρομος και οι μορφές πάλης που θα ακολουθηθούν τέτοιες που να μας δικαιώσουν.
Η κυβέρνηση δείχνει και με αυτό τον τρόπο (μέσο του Ερυθρού Σταυρού) ότι τα θετικά μηνύματα από την ίδια προς τις αγορές συνεχίζονται και μπορούν να χτυπάνε τα νταούλια και να χορεύουν οι εργαζόμενοι στους ρυθμούς της ανεργίας... ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΔΑΝΟΥΚΑΡΑ 7
Τ.Κ. 19500 ΤΗΛ: 22920 25328 fax 2292025328 κιν. 6974010107
Mail: eklavrio@gmail.com , blog: ergatikokentrolavriou.blogspot.com
ΕΔΡΑ ΛΑΥΡΙΟ

Λαύριο 22-7-17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
 ΓΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Η δημοτική αρχή έχει κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να ενοποιήσει τους τρεις ποδοσφαιρικούς αθλητικούς συλλόγους του Λαυρίου. Με διάφορα επιχειρήματα κατά καιρούς και με την στήριξη παραγόντων έφτασε κοντά στην ενοποίηση τις τελευταίες μέρες,  με αποκορύφωμα τις θετικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων του Ολυμπιακού Λαυρίου και της Λαυρεωτικής και την αρνητική της γενικής συνέλευσης του Παλλαυρεωτικού. Οι συνελεύσεις ήταν τυπικές, άμαζες  χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή που απαιτούν τέτοιες αποφάσεις με ένα κόσμο να εκφράζει ανοικτά την διαφωνία του στις συζητήσεις. Η Λαυρεωτική προχωράει σε νέα γενική συνέλευση τις επόμενες μέρες για να επανεξετάσει την στάση της.
Η ενοποίηση που επιχειρείται (και που είναι ουσιαστικά διάλυση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και ιστορικών συλλόγων) γίνεται καθαρά για οικονομικούς λόγους με το πρόσχημα της ισχυρής οικονομικής ενίσχυσης από τον Δήμο που αντί να μοιράζει το ποσόν σε τέσσερις ομάδες θα τα δίνει σε δύο (στην ενοποιημένη του Λαυρίου και σε αυτήν της Κερατέας) οι οποίες θα πρέπει να μπουν στην λογική του πρωταθλητισμού και της ανόδου κατηγοριών, με την ενίσχυση από επιχειρηματικά συμφέροντα. Ένα έργο που το είδαμε τα προηγούμενα χρόνια τόσο από τον Ολυμπιακό Λαυρίου, όσο και από τον Κεραυνό Κερατέας οι οποίοι έφτασαν Τρίτη εθνική με τον Ολυμπιακό να εγκαταλείπει στα μισά του πρωταθλήματος και ο Κεραυνός να έχει χρέη τα οποία βαραίνουν τη σημερινή του διοίκηση και κατά προέκταση τη Δημοτική Αρχή μιας και πρόεδρος έχει αναλάβει ο ίδιος ο Δήμαρχος.
Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ως ο ακρογωνιαίος λίθος του πιο λαοφιλούς αθλήματος έχει απεμπολήσει τον χαρακτήρα του τα τελευταία 20 χρόνια. Η είσοδος επιχειρηματικών συμφερόντων που μέσα από την χρηματοδότηση τέτοιων συλλόγων προσπάθησαν να έχουν διείσδυση στα τοπικά επιχειρηματικά σχέδια, στα οποία εμπλέκονται άμεσα οι δημοτικές αρχές ως ιμάντας προώθησης κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ιδιώτες, είχε ως αποτέλεσμα την μετάλλαξη των συλλόγων σε ημιεπαγγελματική βάση, με αγοροπωλησίες ποδοσφαιριστών, συμβόλαια, μισθούς κλπ. Έβαλαν τα παιδιά στην λογική αφού παίζω πρέπει να πληρώνομαι. Πατεράδες παιδιών με ταλέντο έγιναν ξαφνικά μάνατζερ και διαπραγματευόντουσαν την αξία του παιδιού τους. Ο παρασιτισμός που μαστίζει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μεταφέρθηκε και στο επίπεδο των ερασιτεχνικών κατηγοριών.
Στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, ήταν επόμενο να πληγεί αυτού του είδους η οικονομική συναλλαγή. Επιχειρηματίες εγκατέλειψαν τις ομάδες, οι δημοτικοί προϋπολογισμοί μειώθηκαν, το κράτος μείωσε σημαντικά την ενίσχυση του αθλητισμού, γήπεδα καταστράφηκαν. Οι ομάδες στην πλειονότητά τους στηρίχτηκαν από αυτούς πραγματικά τις νοιάζονταν, πολλές φορές με οικονομική στήριξη από το υστέρημά τους.
Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, θεωρεί αρνητική εξέλιξη την ενοποίηση των ομάδων. Είναι η λογική του Καλλικράτη στον αθλητισμό. Μείωση των κονδυλίων για ενίσχυση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, εμπορευματοποίηση της ανάγκης για άθληση. Σήμερα παίζουν τρεις 11αδες από το Λαύριο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και από Σεπτέμβρη θέλουν να παίζει μία, δηλαδή να κόψουν τον αθλητισμό σε 22 παιδιά και σε δεκάδες άλλα που προσπαθούν να φτάσουν να παίζουν κάθε Κυριακή. Πιστεύουμε ότι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μπορεί να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που είχε, του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, χωρίς κόστος για τους αθλητές με επαρκείς υποδομές και εγκαταστάσεις. Απαιτείται η γενναία χρηματοδότηση από τον Δήμο και η πίεση προς την κυβέρνηση για αύξηση των κονδυλίων για τον αθλητισμό.
Το ποδόσφαιρο  στο Λαύριο ή θα είναι ερασιτεχνικό ή δεν θα υπάρχει.
Η αρνητική στάση  της διοίκησης του Παλλαυρεωτικού  στην πρόταση της ενοποίησης είναι ελπιδοφόρα για την νέα γενιά. Ο εκβιασμός που επιχειρήθηκε από την μεριά της δημοτικής αρχής, για μη χρηματοδότηση του συλλόγου και αποκλεισμό του από τα γήπεδα της πόλης, είναι γελοίος και φέρνει απέναντί της όλο τον φίλαθλο κόσμο ανεξάρτητα αν θέλει ή δεν θέλει την ένωση.  
Η ενοποίηση έχει ξαναπραγματοποιηθεί με την δημιουργία του ΑΟΛ μεταξύ Βυζαντίου και Ηρακλή και την μετέπειτα (1963) ένωση του ΑΟΛ με τον Παλλαυρεωτικό και την δημιουργία της  Αθλητικής Ποδοσφαιρικής Ένωσης Λαυρεωτικής (ΑΠΕΛ), άρα η Ένωση υπάρχει, απλά η ζωή την ξεπέρασε...
Το Εργατικό Κέντρο, καλεί τον φίλαθλο κόσμο να στηρίξει τον ερασιτεχνικό – μαζικό  αθλητισμό, να γίνει στυλοβάτης της προσπάθειας για υγιή αθλητισμό έξω από την λογική της εμπορευματοποίησης, του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών συμφερόντων, για να βρει η νέα γενιά διέξοδο. χωρίς κόστος για την λαϊκή οικογένεια, με ανάπτυξη αγώνα διεκδίκησης από το κράτος κονδυλίων για επαρκή χρηματοδότηση, σε αυτή την προσπάθεια το Εργατικό Κέντρο δηλώνει παρόν.    


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ