Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

 Η πόλη του Λαυρίου είναι έτοιμη για την αυριανή συγκέντρωση. Κεντρικά σημεία της πόλης "ντύθηκαν" με τα πανό του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΕΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ


Με αφορμή το "αναπτυξιακό συνέδριο" το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και συνδικάτα της Ανατολικής Αττικής, έφτασαν σε 10δες χώρους δουλειάς και μίλησαν με τους εργαζόμενους για την ανάγκη συμμετοχής στην κινητοποίηση του Σαββάτου, ώστε η κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα ότι δεν πιάνει η κοροϊδία. 
ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΡΤΗ 6ΜΜ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ 
ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. 
ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ ΤΩΡΑ ΣΤΑ 751 ΕΥΡΩ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.
ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ 

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ


Λαύριο 29/3/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει βρει και αυτή τον δρόμο της και ξέρει ότι απέναντί της βρίσκεται ο «εχθρός λαός». Αυτό αποδεικνύουν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, τα μέτρα καταστολής, το ξήλωμα του δικαιώματος στην απεργία. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται  και η έντονη αστυνομοκρατία που επιχειρεί τις τελευταίες  ώρες στο Λαύριο. Από νωρίς το πρωί σήμερα και 24ωρες πριν αρχίσει η φιέστα της «ανάπτυξης» δυνάμεις καταστολής έχουν «καταλάβει» το Τεχνολογικό Πάρκο και την ευρύτερη περιοχή. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει αποκλεισμό του Λαυρίου και να μην χτυπηθεί η κινητοποίηση των συνδικάτων.
Καλούμε σε μαζική κινητοποίηση όλο τον λαό του Λαυρίου και της Ανατολικής Αττικής το Σαββάτο 31 Μάρτη 6μμ στο άγαλμα των μεταλλωρύχων.

«ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.
ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ ΤΩΡΑ 751 ΕΥΡΩ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ
ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ»


γέμισε με τα "χακί" των ΜΑΤ το Τεχνολογικό Παρκο...



Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ ΤΩΡΑ ΣΤΑ 751 ΕΥΡΩ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ. ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΡΤΗ 6μμ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι και κάτοικοι της ανατολικής Αττικής,
 η κυβέρνηση ετοιμάζει ακόμα ένα  «αναπτυξιακό συνέδριο» αυτή την φορά στην περιοχή μας το οποίο θα γίνει 30 και 31 Μάρτη στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
Ένα συνέδριο που στόχο έχει να προωθήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων στην περιοχή, πασπαλισμένα με μπόλικη «κοινωνική πολιτική».

Το Λαύριο που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κάνει το αναπτυξιακό συνέδριο έχει την δική του σημειολογία. Για τους εργαζόμενους είναι σημείο αναφοράς  οι μεγάλοι απεργιακοί αγώνες, η κατάκτηση του δικαιώματος στην σύνταξη, οι συλλογικές συμβάσεις, όλα είχαν την σφραγίδα των εργατών του Λαυρίου. Από την άλλη μεριά το Λαύριο έγινε χώρος προώθησης προγραμμάτων προσαρμογής της εργατικής τάξης στις σύγχρονες απαιτήσεις το κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Γ. Παπανδρέου το  Λαύριο είχε επιλέξει να υποσχεθεί ανασφάλιστη εργασία στους νέους μέχρι το 25 έτος της ηλικίας τους, για να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, η «δίκαιη» ανάπτυξη, εκφράζεται γλαφυρά στο κόψιμο των συντάξεων από 1-1-2019, από την φοροληστεία  με το κόψιμο του αφορολόγητου από τα 9000 ευρώ στα 5000, από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, από τις κατασχέσεις ακινήτων για χρέη προς το δημόσιο από 500 ευρώ και πάνω. Το αριστερό της πρόσημο, το έδειξε με την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον αγωνίζεται για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, με το ξήλωμα του δικαιώματος στην απεργία, με την στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων, των τραπεζιτών.
Την «δίκαιη ανάπτυξη», την νιώθουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, που ενώ σπάει όλα τα ρεκόρ επισκεπτών και κερδών, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μερική απασχόληση 4ωρα, 6ωρα με βασικό μισθό  586 ευρώ. Στα ξενοδοχεία της περιοχής, δεν εφαρμόζεται πουθενά η σύμβαση, και οι εργαζόμενες εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό. Οι καθυστερήσεις πληρωμών σε 10δες χώρους εργασίας φτάνουν και τους δέκα μήνες.    
 
Συνάδελφοι, στην Ανατολική Αττική με την πληθυσμιακή έκρηξη των τελευταίων χρόνων, απόρροια του μεγαλύτερου εργασιακού χώρου της χώρας, του αεροδρομίου και δεκάδων βιομηχανικών ζωνών που είναι διάσπαρτες σε όλη την Ανατολική Αττική, οξύνθηκαν τα προβλήματα από έλλειψη έργων υποδομής. Σχολεία, από κοντέινερ, συγκοινωνίες ανύπαρκτες, κέντρα υγείας υποστελεχωμένα, μία τεράστια περιοχή με πάνω από 600.000 κατοίκους χωρίς νοσοκομείο, αντιπλημμυρικά ελλειπή, βιολογικοί σε ελάχιστες πόλεις, και ένα σορό άλλα προβλήματα.
Τα παραπάνω, το κίνημα διεκδικεί να γίνουν άμεσα για να υπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες. Οι λαϊκές ανάγκες έχουν να κάνουν με το πότε και ποιος θα τις κατασκευάσει και με τι κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά. Για παράδειγμα η Αττική οδός ακριβοπληρώθηκε για την κατασκευή της και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε για να πάμε από το ένα χωριό στο άλλο. Ότι έργα γίνονται σήμερα, οι μισθοί για την κατασκευή τους είναι πενιχροί, ενώ η χρήση τους από τον λαό πανάκριβη, όλα μπαίνουν στην υπηρεσία των μονοπωλίων για κέρδη. Κέρδη και κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι δύο έννοιες, ασύμβατες.   



Συνάδελφοι, εργαζόμενοι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής,
Η κυβέρνηση, προχωρά τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων και παίρνει τα εύσημα των επιτελείων της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μετά τον Αύγουστο ετοιμάζεται το νέο «Εθνικό στρατηγικό σχέδιο»  που θα αντικαταστήσει τα μνημόνια. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι θα υπάρξει αποκατάσταση των απωλειών που είχαμε τα τελευταία 9 χρόνια. Και το ‘Εθνικό στρατηγικό σχέδιο» είναι μνημόνιο με άλλο όνομα.
Η ανάκτηση θα γίνει μόνο μέσα από σκληρή ταξική πάλη σε σύγκρουση  με την εργοδοσία και το κράτος. Δεν έχουν σκοπό να επαναφέρουν τον κατώτερο μισθό στα προ κρίσης επίπεδα, δεν έχουν σκοπό να επαναφέρουν τις κλαδικές συμβάσεις και ότι δικαιώματα χάσαμε. Χρειάζεται να κατανοηθεί ότι όλα αυτά είχαν κατακτηθεί μέσα από πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες και ότι σήμερα απαιτείται να πυκνώσουν οι γραμμές των συνδικάτων, να μαζικοποιηθούν και να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να απαιτήσουμε τώρα να πάει ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ, κανείς κάτω από αυτό. Να αγωνιστούμε για κλαδικές συμβάσεις και να απαιτήσουμε να εφαρμοστούν  παντού. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί καμία εργατική-λαϊκή κατοικία με μαζική συμμετοχή υπεράσπισης της.

Ο δρόμος αυτός της διεκδίκησης έχει εδώ και καιρό ανοίξει με την υπογραφή 536 σωματείων για την ΕΓΣΣΕ, μετά από πολύπλευρο αγώνα υπογράφτηκε σύμβαση στην ναυπηγοεπισκευαστική,  η ομοσπονδία οικοδόμων είναι κοντά στην υπογραφή της σύμβασης, ενώ σε μεγάλα εργοτάξια έχουν υπάρξει συμφωνίες για αυξήσεις. Οι δυνάμεις αυτές δείχνουν τον δρόμο για διεκδίκηση. Παράλληλα γίνεται μεγάλος αγώνας των αναπληρωτών δασκάλων, για την μονιμοποίηση 25.000 δασκάλων, οι συνταξιούχοι είναι κάθε 15 μέρες στον δρόμο για να υπερασπιστούν τις συντάξεις τους, να μην προχωρήσουν οι μειώσεις, αλλά και να έχουν αυξήσεις. Σε αρκετούς χώρους εργασίας ξεσπάνε αντιδράσεις, στα πενιχρά μεροκάματα, στην απληρωσιά. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχουν δυνατότητες να διεκδικήσουμε την ζωή που μας αξίζει, κόντρα σε όλους όσους μας θέλουν δούλους στον 21ο αιώνα.
ΕΜΕΙΣ ΔΟΥΛΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ
ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ
Συνάδελφοι, εργαζόμενοι της Ανατολικής Αττικής,
Η κυβέρνηση, υπηρετεί τις επιδιώξεις των μονοπωλίων με την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, και προωθεί τα συμφέροντά τους και στην ευρύτερη περιοχή της μεσογείου, μέσα από την λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση». Για τα συμφέροντα των μονοπωλίων μας εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, φέρνουν όλο και πιο κοντά τον πόλεμο. Η κυβέρνηση με αυτό το ρόλο που έχει αναλάβει, έχει τεράστιες ευθύνες, για την βάση της Σούδας που την διατηρεί και την αναβαθμίζει, για την διαμόρφωση μιας σειράς νέων νατοϊκών βάσεων σε όλη την χώρα, στα πλαίσια του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ρωσίας. Μας ετοιμάζουν για να γίνουμε κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών. Απαιτείται επαγρύπνηση από τον λαό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς, όλα γίνονται για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς. Οι εργάτες πρέπει να έχουν καθαρό ότι αυτοί που σήμερα τους παίρνουν το σπίτι, τους αφήνουν άνεργους, τους κόβουν τους μισθούς, είναι οι ίδιοι που αύριο θα τους βομβαρδίζουν τα σπίτια θα τους ξεκληρίζουν τις οικογένειες, είναι οι ίδιοι που στο τέλος του πολέμου θα θέλουν να σου ξαναπάρουν το σπίτι, να σε αφήσουν άνεργους, να σου κόψουν τον μισθό. Απαιτούμε Τώρα να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, καμία δαπάνη για νατοϊκούς εξοπλισμούς. Έξω τώρα η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ

Συνάδελφοι, αυτή η κυβέρνηση, που υπηρετεί πιστά τα μονοπώλια τους τραπεζίτες, που μας κλέβει την ζωή, έρχεται στην γειτονιά μας να μας υποσχεθεί, τις «δοξασμένες μέρες που θα έρθουν». Αυτή την κυβέρνηση έχουμε χρέος να την υποδεχτούμε «θερμά»

Όλοι στην συγκέντρωση «υποδοχής» το Σαββάτο 31 Μάρτη 6μμ
στο Άγαλμα Μεταλλωρύχων, στο Λαύριο.