Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ


Συνάδελφε οικοδόμε, έλα να συζητήσουμε και από κοινού να αποφασίσουμε.
Η καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε το 2008, χτύπησε τον κλάδο των κατασκευών με αποτέλεσμα πάνω από 1.000.000 θέσεις εργασίας να χαθούν. Αυτή η κατάσταση μας έχει οδηγήσει να βιώνουμε την ανεργία, την υποαπασχόληση και την μαύρη εργασία στο πετσί μας, ενώ τα μεροκάματα κατρακύλησαν στα 25 και 30 ευρώ.  Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι οικοδόμοι τον Γενάρη του 2016 ήταν 30.907 και μεροκάματο κατά μέσο όρο 41,19 ευρώ. Σε αυτές τις συνθήκες οι αστικές κυβερνήσεις δεν πήραν κανένα μέτρο προστασίας των ανέργων. Από τους 1.200.000 επίσημους ανέργους μόνο οι 170.000 επιδοτούνται. Το ασφαλιστικό έκτρωμα που πέρασε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε τις συντάξεις φιλοδωρήματα. O στόχος τους είναι να αυξηθούν τα όρια για συνταξιοδότηση στα 6.500 ένσημα, αν και με 4.500 ένσημα, φαντάζει άπιαστο όνειρο να κωλυθούν τα απαιτούμενα 500 ένσημα τα 13 τελευταία χρόνια όπως ορίζει ο νόμος. Παράλληλα με το πετσόκομμα των δικαιωμάτων μας γίνεται και η μεγάλη φοροληστεία με αυξήσεις σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του κράτους όσες θέσεις εργασίας ανοίγουν είναι μερικής απασχόλησης με χρήματα από 100εως 300 ευρώ, ενώ συνάδελφοι θα προσληφθούν στους Δήμους με 400 ευρώ στα προγράμματα κοινωφελής εργασίας. Αυτή είναι η «δίκαιη» ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι κυβερνώντες, πακτωλός χρημάτων για τα μονοπώλια (π.χ το πακέτο Γιουγκερ είναι χρήματα όλων των λαών της Ευρώπης τα οποία θα χαριστούν στα μονοπώλια για να κάνουν τις λεγόμενες επενδύσεις) και φτώχεια και μισθοί πείνας για τους εργαζόμενους. Το τρίτο μνημόνιο και η δεύτερη αξιολόγηση φέρνει την νέα επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενώ με αφορμή την διευθέτηση του χρέους έρχεται και το τέταρτο μνημόνιο.
Ταυτόχρονα η αδυναμία ξεπεράσματος της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η αδυναμία ανοίγματος πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο, οξύνει τις αντιθέσεις των ομίλων και ιμπεριαλιστικών ενώσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ρωσίας-ΗΠΑ, οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις για την αρπαγή πλουτοπαραγωγικών πηγών και του ελέγχου των δρόμων ενέργειας αυξάνονται. Όλη αυτή η κατάσταση ανοίγει την όρεξη σε αστικές τάξεις χωρών για αμφισβήτηση συνόρων όπως συμβαίνει με την Τουρκία και τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης που κάλεσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα το προσφυγικό, για την εμπλοκή της χώρας ακόμα πιο άμεσα στις πολεμικές επιχειρήσεις των φονιάδων των λαών. Στη πρόσφατη σύνοδος του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε η συγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων από την Βαλτική μέχρι το Αιγαίο και μαύρη Θάλασσα σε αντιπαράθεση με την Ρωσία.   Συνάδελφε οικοδόμε, στα χρόνια της κρίσης έγιναν δεκάδες απεργιακές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια για να αποτραπούν τα εγκλήματα που έγιναν ενάντια στα δικαιώματά μας. Πολλοί είπαν πως ο αγώνας δεν φέρνει αποτελέσματα, πως ότι και να κάνουμε τα μέτρα θα περάσουν. Επίσης είπαν  πως πρέπει να βγούμε όλοι στον δρόμο να τους πάρουμε με τις πέτρες. Συνάδελφε μέχρι σήμερα δεν έχουμε δοκιμάσει την δύναμη μας. Η πλειοψηφία του κλάδου έβλεπε τις εξελίξεις από τον καναπέ ή το καφενείο χωρίς να συμμετέχει. Σκέψου αυτόν το ξεσηκωμό που θα φέρει τούμπα την κοινωνία, γίνεται να συμβεί από τους καναπέδες, τα τηλεπαράθυρα, με εσένα στην γωνία; Πάρε θέση στον αγώνα όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε φρένο στην επίθεση, να διεκδικήσουμε την ζωή που μας αξίζει. Εμείς ήμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου και τον καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα. Είναι αναγκαία η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η ισχυροποίηση της γραμμής πάλης των ταξικών συνδικάτων, που σε αντίθεση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που βάζει ως αρχή διεκδίκησης την κερδοφορία των μονοπωλίων, η ταξική γραμμή πάλης, βάζει ως κύριο ότι οι παραγωγοί του πλούτου, οι εργάτες, πρέπει να διεκδικούν με βάση τις ανάγκες του και όχι αν έχουν κέρδη ή όχι τα μονοπώλια.
Στα πλαίσια της ανασύνταξης και της οργανωμένης αντεπίθεσης γίνεται η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ στις 19 και 20 Νοέμβρη. Το ΠΑΜΕ δεν είναι παράταξη ή κομματικός φορέας. Είναι μέτωπο οργανώσεων της εργατικής τάξης, συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων συνδικαλιστών που με όρους μαζικού κινήματος παλεύουν συντονισμένα με βάση πλαίσιο στόχων πάλης που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, με γραμμή σύγκρουσης με την μεγαλοεργοδοσία, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ.
Με αυτή τη γραμμή, αλλά και με τη δράση μας, με το παράδειγμα του κάθε αγωνιστή που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ μέσα από το σωματείο και δρα στον κλάδο και στον τόπο δουλειάς του, δώσαμε πνοή και ζωντάνια στο εργατικό κίνημα. Κάναμε προσπάθεια να μπουν στη μάχη περισσότεροι εργάτες και εργάτριες, να αναδειχτεί ότι μπορεί να υπάρχει άλλη προοπτική από αυτή που μας προετοιμάζουν.
Συνάδελφε οικοδόμε, έλα να συζητήσουμε από κοινού να αποφασίσουμε πως το επόμενο διάστημα θα δράσουμε συλλογικά να διεκδικήσουμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, μέτρα για την στήριξη των ανέργων, μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που οι αστικές τάξεις πραγματοποιούν, κάνοντας κρέας για τα κανόνια τους, τους λαούς. Ο Κάθε λαός έχει χρέος να παλέψει στην χώρα του τον εχθρό του, που είναι τα μονοπώλια.
Συνάδελφε οικοδόμε, το συνδικάτο μας πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα στην οργάνωση της εργατικής αλληλεγγύης. Οι παρεμβάσεις στην ΔΕΗ, στον ΟΑΕΔ, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας, οι συνδέσεις ρευμάτων, η υλική βοήθεια σε άνεργους, η λειτουργία του λαϊκού φροντιστηρίου σε συνεργασία με τα σωματεία του εργατικού κέντρου, ήταν μια ανάσα για τους συνάδελφους. Δεν μένουμε εκεί, συνεχίζουμε. Η αποκατάσταση του κτιρίου του εργατικού κέντρου γίνεται με την καταλυτική συνεισφορά των μελών του συνδικάτου μας. Ήδη τα λαϊκά φροντιστήρια γίνονται σε ανακαινισμένες αίθουσες του κτιρίου.   
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 Νοέμβρη στο Ερ. Κέντρο 6:00μμ

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου