Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ JUMBO ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟΤο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, καλεί τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες της Λαυρεωτικής να αντιδράσουν στην συγκεκριμένη προσπάθεια ανάπτυξης  της μονοπωλιακής εταιρείας Jumbo στο Λαύριο. Πιστεύουμε πως ο λαός της περιοχής έχει βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα από την καπιταλιστική κρίση, ποιος ευθύνεται για τα δεινά που παίρναμε και το κυριότερο ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός. Και λέμε το έξης:
1.    Η κρίση που βιώνουμε είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Έρχεται μέσα στο κυνήγι του κέρδους και είναι κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων. Υπερσυσσώρευση δεν έκανε το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, ούτε το βιβλιοπωλείο, ούτε το περίπτερο. Υπερσυσσώρευση έκαναν και κάνουν οι πολυεθνικές, οι εφοπλιστές και τα πολυκαταστήματα όπως το Jumbo
2.    Μια χούφτα παράσιτα της κοινωνίας που καρπώνονται τον πλούτο που παράγει ο εργάτης, έχουν στείλει μόνο στις Ελβετικές τράπεζες 600 δις ευρώ. Εκεί χρήματα δεν έστειλε το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, ούτε το βιβλιοπωλείο, ούτε ο περιπτεράς, τα έστειλαν, οι πολυεθνικές, οι εφοπλιστές και τα πολυκαταστήματα μεγέθους του Jumbo.
3.    Η ανάπτυξη τέτοιου μεγέθους μαγαζιών δημιουργούν μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία από το αντίθετο που κάνεις νομίζει, γιατί αποδεδειγμένα όπου αναπτύσσονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι μικρομεσαίοι συντρίβονται και ολόκληρες οικογένειες μένουν στον δρόμο της ανεργίας, ενώ οι θέσεις που ανοίγουν είναι λιγότερες, χωρίς δικαιώματα σε συνθήκες γαλέρας.
4.    Η ανάπτυξη τέτοιου κολοσσού θα φέρει αντικειμενικά το κλείσιμο των μικρομεσαίων  και το πρόβλημα θα είναι και για τους εργάτες και τους άνεργους της περιοχής και στο ζήτημα της παιδείας μιας και μέχρι τώρα στην εμπορευματοποιημένη παιδεία τα βιβλία με δανικά τα πήραμε από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς. Το μαγαζάκι στην γωνία στήριξε το παιδί μας και δεν το κόψαμε προς το Παρόν από τα Αγγλικά με βερεσέ βιβλία, το μονοπώλιο ούτε που θα σκεφτεί την αμορφωσιά του κόσμου.
5.    Ο μισθός που έχει μια συναδέλφισσα εμποροϋπάλληλος στο εμπορικό κατάστημα της πλατείας της δίνει την δυνατότητα να συντηρεί ακόμα την οικογένειά της. Το κλείσιμο του μικρομάγαζου θα εξαφανίσει το μισθό της και θα την στείλει απευθείας στην ανεργία μέχρι να πεθάνει. Στο Jumbo και σε Κάθε πολυεθνική, η κυβέρνηση φρόντισε να τους λύσει τα χέρια και να προσλαμβάνουν νέους έως 25 χρονών με μισθό 400 ευρώ τον μήνα και για όσους γνωρίζουν σε αυτά τα καταστήματα δουλεύουν 4ωρο, δηλαδή με 200 ευρώ το μήνα, ούτε τους καφέδες τους δεν θα βγάζουν οι νέοι σκλάβοι του 21ου αιώνα.
6.    Το Jumbo έρχεται να στηθεί 50 μέτρα από το εμπορικό κέντρο της πόλης, ενώ σε όλες τις άλλες περιοχές είναι έκτος πόλης.
7.             Ο χώρος που πάει να στηθεί είναι η ΓΙΟΥΡΟΤΕΡΑ όπου ακόμα διεκδικούμε τα 40 στρέμματα να μην οικοδομηθούν, αλλά να γίνουν πάρκα, παιδικές χαρές, γιατί είναι δημόσιος χώρος, όπου βρίσκεται σε αντιδικία μεταξύ Εμπορικού συλλόγου, εργατικού κέντρου και ΓΙΟΥΡΟΤΕΡΑ.
8.    Το Jumbo ήταν αυτό που όταν ένας συνάδελφος μίλησε για οργάνωση σωματείου στον χώρο τον έδιωξαν και μάλιστα αντέδρασαν με μηνύσεις εναντίον όλων μας όταν προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις επαναπρόσληψης.
Πολλά ακόμα μπορούμε να γράψουμε ως επιχειρήματα για να πείσουμε τον λαό να αντιδράσει ενάντια στην ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του πλούτου σε λίγα χέρια με αποτέλεσμα οι πολλοί να έχουν λιγότερα να μοιραστούν. Σίγουρα την γενική τάση συντριβής των μικρομεσαίων μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού και της ζωτικής γι’ αυτό ανταγωνιστικής βαρβαρότητας, δεν μπορείς να την ανακόψεις όμως μπορείς να την δυσκολέψεις, να την επιβραδύνεις και να ετοιμάσεις τη λαϊκή συμμαχία για την αντεπίθεση. Καλούμε όλους τους επαγγελματίες σε ξεσηκωμό και σε συστράτευση μαζί μας, στο λαϊκό μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και την δικτατορία τους, όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να αποτινάξουμε τα παράσιτα από τον σβέρκο μας και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπό. Αυτή είναι η αξιοπρεπή στάση που πρέπει να κρατήσει ο κάθε εργάτης, άνεργος, μικρομεσαίος της περιοχής στο θέμα: Jumbo .
ΥΓ. Είδαμε μια επιστολή που έστειλε ένας σύλλογος γονέων προς τον εμπορικό σύλλογο, στην οποία γίνεται επίθεση σε αυτούς που δεν θέλουν την ανάπτυξη στην περιοχή μας για να έχουν τα παιδιά μας δουλειά. Είναι πρώτη φορά ίσως που σύλλογος γονέων βγάζει μια ανακοίνωση που βγαίνει έξω από τα στενά όρια του σχολείου και αυτό είναι θετικό. Το αρνητικό είναι ότι παίρνει το μέρος του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που θέλει τα παιδιά μας σκλάβους. Κατά την άποψη μας ο σύλλογος καλά θα ήταν να είχε βγάλει ανακοίνωση ενάντια των μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση των πολυεθνικών και μειώνει κατά 32% τον μισθό στα παιδιά τους ή ενάντια στο Νόμο που νομιμοποιεί  τα ναρκωτικά. Ποτέ όμως δεν είναι αργά...

Λαύριο 19-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου