Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 22 ΜΑΗ


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσει στην σημερινή σύσκεψη για να συντονίσουμε τα βήματα μας στην αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που έχει περιέλθει η υγεία στην  περιοχή μας, εξ’ αιτίας πολιτικών που θεωρούν το αγαθό της υγείας εμπόρευμα.  Όσοι έχουν μπει στην  διαδικασία να δεχτούν την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που παρέχεται από τα Δημόσια Κ Υγείας και τα ΠΕΔΥ γρήγορα εξαναγκάζεται να καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα εξ’ αιτίας της διαχρονικής απαξίωσης αυτών των δομών. Αν κάποιος αναγκαστεί να φτάσει σε κάποιο νοσοκομείο τότε αντιλαμβάνεται ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο και δεν έχει μόνο τοπικά χαρακτηριστικά αλλά είναι το σύνολο της υγείας που βάλλεται από τις πολιτικές της εμπορευματοποίησης. Θεωρούμε ότι η σημερινή δουλειά θα συμβάλει στην ανάδειξη του προβλήματος αλλά κυρίως ευελπιστούμε να γίνουν τα καλύτερα δυνατά βήματα συσπείρωσης του λαού της περιοχής για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Υγεία για όλο τον λαό δημόσια και δωρεάν. Δομές υγείας που να ανταποκρίνονται στην πληθυσμιακή έκρηξη της περιοχής σύγχρονες πλήρως εξοπλισμένες με μηχανήματα και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το Εργατικό Κέντρο έχει πάρει διάφορες πρωτοβουλίες ανάδειξης των προβλημάτων κυρίως στην περιοχή της Λαυρεωτικής, με κινητοποιήσεις στα Κέντρα Υγείας, με συγκεντρώσεις κατά περιοχή, με παρεμβάσεις στο Υπουργείο Υγείας. Πριν τρία χρόνια είχε γίνει μία ευρεία σύσκεψη φορέων στο Κορωπί πάλι με πρωτοβουλία του ΕΚ Τέτοιες και πολλές άλλες παρεμβάσεις έχουν γίνει κατά καιρούς και από σωματεία και λαϊκές επιτροπές και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Αυτές οι παρεμβάσεις πιστεύουμε ότι εμπόδισαν το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για κλείσιμο των κέντρων υγείας και άλλων δομών στην περιοχή και καθυστέρησαν σε μεγάλο βαθμό τις επιδιώξεις τους, που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη ιδιωτικών μονάδων υγείας που θα έρθουν να καλύψουν τα μεγάλα κενά της δημόσιας παρέμβασης στην υγεία και έτσι να γίνεται μεγαλύτερη αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και των ασφαλιστικών ταμείων, ταΐζοντας με κέρδη την λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία.
Αυτές οι δράσεις για να έχουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα για να γίνει δυνατή η παρέμβαση μας πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός όλων των δυνάμεων που αγωνιούν για το θέμα της υγείας και να βαρούν όλα τα σφυριά στην ίδια κατεύθυνση ώστε να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα.
Ποια είναι η κατάσταση στην υγεία στην περιοχή.
Η περιοχή μας έχει περίπου 500.000  κατοίκους και εργαζόμενους. Υπάρχουν δύο Λιμάνια 5 βιομηχανικές ζώνες και το αεροδρόμιο. Οι λεγόμενες Πρωτοβάθμιες δομές υγείας δεν μπορούν να καλύψουν στο ελάχιστο τον πληθυσμό.
Τα κέντρα υγείας φτιάχτηκαν την 10ετία του 80 και ακόμα και τότε το οργανόγραμμά τους ήταν πίσω από τις ανάγκες, πόσο μάλλον σήμερα που ενώ ο πληθυσμός της περιοχής έχει υπερδιπλασιαστεί, εντούτοις όχι μόνο δεν καλύπτεται το ανεπαρκές οργανόγραμμα αλλά δουλεύουν με το 20% των γιατρών και νοσηλευτών που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο λειτουργίας τους. Ενώ εργαστήρια και μηχανήματα είναι αδρανοποιημένα και καταστρέφονται εξ’ αιτίας ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού.
Ταυτόχρονα στην περιοχή η οποία έχει την ιδιομορφία των μεγάλων αποστάσεων από το κέντρο, υπάρχει μόνο ένας σταθμός του ΕΚΑΒ στο Λαύριο και ο οποίος έχει μόνο ένα ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα αν υπάρξει συμβάν η περιοχή μένει ακάλυπτη για 3 ώρες. Επίσης Επικίνδυνες βιομηχανικές μονάδες που έχουν κατά το παρελθόν γίνει εργοδοτικά εγκλήματα, δεν έχουν ασθενοφόρο οι ίδιες για άμεση μεταφορά σε περίπτωση ατυχήματος. Παράδειγμα τα ΕΑΣ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαν ασθενοφόρο σήμερα είναι ακάλυπτες.
Μερικά παραδείγματα για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.
Στην Παλλήνη σε ένα Δήμο που έχει 50.000 κατοίκους οι μόνες δομές υγείας που υπάρχουν είναι τα δημοτικά ιατρεία. Ακόμα και αυτή η διαδικασία της συνταγογράφησης των φαρμάκων  γίνεται ένας γολγοθάς.
Στο Μαραθώνα εξυπηρετούνται από το Κ Υγείας Καπανδριτίου, το οποίο λειτουργεί Κάτω από τα όρια ασφαλείας, δεν έχει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ οι εφημερίες βγαίνουν με την υπέρβαση των γιατρών, τα μηχανήματα είναι χαλασμένα. Οι εφημερίες είναι απλήρωτες.
Στην Ραφήνα το Κ. Υγείας το μεσημέρι κλείνει. Ενώ η μεταφορά στον χώρο γίνεται αποκλειστικά με ΙΧ μιας και η συγκοινωνία σταματάει 1,5 χιλιόμετρο μακριά
Στο Κ Υγείας Σπάτων προβλέπονται 20 Γιατροί (11 Παθολόγοι, 3 παιδίατροι, 1 μικροβιολόγος, 1 καρδιολόγος, 4 οδοντίατροι) και έχει μόλις 5 γιατρούς. Και 2 ειδικευόμενους. Η 24ωρη λειτουργία στηρίζεται σε 3 ειδικευόμενους.
Το Κ. Υγείας Καλυβίων κλείνει το μεσημέρι.
Το Κ Υγείας Λαυρίου λειτουργεί με το 20% των γιατρών που απαιτούνται .
Στην Κερατέα το Κ. Υγείας στην ουσία είναι ιδιωτικό με γιατρούς που παίρνουν 15 ευρώ την επίσκεψη.
Όλα αυτά τα Κ υγείας δεν έχουν ασθενοφόρα ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν σταθμοί ΕΚΑΒ σε καθένα από αυτά.
Πέραν των αδυναμιών αυτών έχουμε και την διοικητική υποβάθμιση των δομών του ΙΚΑ και για μια απλή έγκριση άδειας ασθενείας οι εργαζόμενοι απαιτείται να μεταφέρονται στο Κορωπί.
Σε όλα αυτά τα προβλήματα μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε μια σειρά άλλα μέτρα που έχουν παρθεί και κάνουν την υγεία ένα πανάκριβο εμπόρευμα και αυτά είναι:
·      Η αύξηση των φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται (τα έκτος λίστας) και της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
·      Η κατάργηση της 0% συνδρομής στα φάρμακα των χρόνιων πασχόντων.
·      Η πληρωμή της διαφοράς μεταξύ των επώνυμων και των γενόσιμων φαρμάκων.
·      1 ευρώ σε Κάθε συνταγή.
·      πρόβλημα είναι και το πλαφόν των γιατρών για συνταγογραφήσεις, με αποτέλεσμα να υποχρεούνται οι ασφαλισμένοι να δίνουν   10 ευρώ στους ιδιώτες γιατρούς για να πάρουν τα φάρμακα τους
Αυτά τα μέτρα στο διάστημα 2009-2014 έφεραν ως αποτέλεσμα την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να μειωθεί κατά 50% και ταυτόχρονα η συνολική συμμετοχή του ασφαλισμένου για αγορά φαρμάκου να αυξηθεί από 9% σε 27%.
Επίσης στα πλαίσια της λεγόμενης αυτοτέλειας των μονάδων υγείας για έλεγχο των δαπανών προωθούνται μια σειρά μέτρα όπως:
Περικοπές και κατάργηση μιας σειράς κρατικών και ασφαλιστικών παροχών υγείας (εξετάσεις, θεραπείες κατάργηση επιδόματος τοκετού κλπ)_
Σύνδεση των προνοιακών παροχών με τις ασφαλιστικές εισφορές, ενίσχυση του ανταποδοτικού χαρακτήρα τους και αντίστοιχα δραστική μείωση των παροχών με κρατική χρηματοδότηση.
Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας.
Προώθηση νέας μείωσης εργοδοτικών- ασφαλιστικών εισφορών.
Στον τομέα της πρόληψης παίρνονται μέτρα με βάση την  αρχή «κόστους οφέλους» και κόβονται ως μη αναγκαίες εξετάσεις πρόληψης ανάλογα με την ηλικία  όπως PSA TEST PAP μαστογραφίες κλπ
Όλα αυτά τα κενά που αναφέραμε παραπάνω ήρθε να τα καλύψει ο ιδιωτικός τομέας με εργαστήρια και εξετάστηκα κέντρα τα οποία αφαίμαξαν το λαϊκό εισόδημα και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το πρόγραμμα και οι προτάσεις των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ περιορίζονται κυρίως σε μέτρα για την ακραία φτώχεια και σε ορισμένες επιμέρους ελαφρύνσεις οι οποίες αποτελούν  σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί τα λαϊκά στρώματα την περίοδο της κρίσης και πριν από αυτή. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα δεν υπάρχει πουθενά, έστω και προοπτικά η κατάργηση των μέτρων της περιόδου της κρίσης, όπου τα λαϊκά στρώματα υποχρεώθηκαν σε αφαίμαξη.
Έτσι η γαλαντομία της κυβέρνησης για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα έχει αποδέκτες μόνο αυτούς που είναι Κάτω από το όριο της φτώχειας.

Για να ύπαρξη βελτίωση στους ασθενείς, ως ελάχιστα μέτρα θα έπρεπε να είναι η ένταξη στον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων όλα αυτά που σταδιακά εξαιρέθηκαν τα τελευταία χρόνια, η κατάργηση των διατάξεων που επιβάλλουν στους ασθενείς να πληρώνουν τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, όπως επίσης και της επιβολής ή αύξησης των ποσοστών συμμετοχής σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων. Η συγκυβέρνηση  όμως δεν το κάνει διότι αυτά αντιστρατεύονται την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και την μείωση του «μη μισθολογικού κόστους»
Και εδώ είναι που πρέπει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να  μην επιδείξουν καμία αναμονή και καμία αυταπάτη ότι αυτή η κυβέρνηση θα βελτίωση έστω σε βάθος χρόνου τις δομές δημόσιας υγείας. Ως κόμμα που δεν αμφισβητεί την ΕΕ και τις αρχές λειτουργίας της που είναι οι αρχές της ελευθερίας της αγοράς, των δισεκατομμυρίων ευρώ για τα μονοπώλια φτώχεια και ανεργία για τους λαούς.
Η στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία- πρόνοια εντάσσεται και υπηρετεί τις γενικότερες κατευθύνσεις της για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Ο τομέας της υγείας αναδεικνύεται μάλιστα ως «μοχλός της οικονομίας της αγοράς», δηλαδή ως ένας από τους βασικούς κλάδους; Που μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Οι κατευθύνσεις αυτές εξειδικεύονται με ένα σύνολο αντιλαϊκών μέτρων τα οποία στοχεύουν όχι μόνο στην αντιμετώπιση της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, αλλά επεκτείνονται και για την φάση της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομία.
Από την άποψη αυτή, η τεράστια οικονομική αιμορραγία που υπέστησαν οι λαϊκές οικογένειες προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και η απόλυτη επιδείνωση των όρων και του επιπέδου παροχής δημοσίων υπηρεσιών, δεν αποτελεί προσωρινή, αλλά μόνιμη κατάσταση.
Οι πρωτοβουλίες δημοτικών άρχων και ΜΚΟ, με υποτυπώδης παροχές υγείας, δεν είναι λύση στο πρόβλημα, που και αν και δίνουν μια βοήθεια ως αλληλεγγύη σε κάποιους συνανθρώπους μας τελικά γίνονται ηθελημένα ή άθελά τους μηχανισμός που βοηθάει στην είσοδο των επιχειρηματιών στην υγεία.
Η πολιτική αυτή και τα μέτρα στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας δεν οφείλεται σε Κάποια Ελληνική «ιδιομορφία», δεν αποτελούν στρεβλές ή λαθεμένες επιλογές Κάποιων πρόσωπων, επιτελείων ή κυβερνήσεων. Η ίδια πολιτική, με αντίστοιχης κατεύθυνσης μέτρα σε Κάποιες χώρες υλοποιήθηκαν πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση πχ Γερμανία και τώρα υλοποιούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
 
Σε όλη αυτή την κατάσταση καταλαβαίνουμε ότι δρούμε σε ένα περιβάλλον εχθρικό,  με την κυβέρνηση να εμπαίζει τον λαό όπως τις προάλλες που βγήκε ο πρωθυπουργός και δήλωσε 4000 προσλήψεις γιατρών, ενώ στην πραγματικότητα ανανέωση τις συμβάσεις των συμβασιούχων, ενώ την ίδια ώρα έκλεινα κρεβάτια εντατικής λόγο έλλειψης προσωπικού. Με τα μονοπώλια και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και δημοτικές αρχές στην απέναντι όχθη του ποταμιού
Εμείς έχουμε την ευθύνη να αντιστρέψουμε το κλίμα αναμονής και απογοήτευσης και να περάσουμε δυναμικά στην αντεπίθεση ώστε να οργανωθεί ο λαός και να διεκδικήσει. Έχει απόδειξει η όλη πορεία του κινήματος ότι με αγώνες κατακτήθηκαν μια σειρά κοινωνικές παροχές και με αγώνες αναστείλαμε αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Έτσι με καλή οργάνωση μπορούμε να απαιτήσουμε υγεία για εμάς και τα παιδιά μας σε ένα ασφαλές περιβάλλον, που θα ξέρεις ότι θα βρεις Παιδίατρο για το παιδί, θα βρεις το βράδυ γιατρό, θα υπάρχει ασθενοφόρο για έκτακτο περιστατικό, θα υπάρχουν δομές προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, ώστε να μην θρηνούμε νεκρούς στα Κάτεργα της εργοδοσίας.

Εμείς προτείνουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο, που με βάση αυτό να γίνει η συσπείρωση σε κάθε περιοχή.
Ο Κάθε φορέας να το πάει στην περιοχή ευθηνής του και να φτάσει σε κάθε σωματείο σε Κάθε  σύλλογο, ομάδα γυναικών συνταξιούχων, να γίνει μια πρώτη μαζική υπογραφή του ψηφίσματος.
Να παρθούν πρωτοβουλίες από σωματεία φορείς σε κάθε περιοχή, ανάδειξης του προβλήματος την αιτία που το γεννά και  την λύση που προτείνουμε. Για τον καλύτερο συντονισμό και έλεγχο της όλης δράσης μας προτείνουμε να υπάρχει μια συνεννόηση με έναν φορέα από Κάθε περιοχή όπου να συντονιζόμαστε.
Για να υπάρξει αυτό το κίνημα πρέπει να ξεκινήσουμε από το να αναδείξουμε τις σύγχρονες ανάγκες που έχουμε στην υγεία, να αναδείξουμε το πρόβλημα τις αιτίες που το δημιουργούν και το ρεαλιστικό να έχουμε σήμερα και όχι αύριο σύγχρονη Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που να καλύπτει τον όλο και αυξανόμενο πληθυσμό της Ανατολικής Αττικής, δωρεάν για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου