Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ 1Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΔΑΝΟΥΚΑΡΑ 7
Τ.Κ. 19500 ΤΗΛ: 22920 25328 fax 2292025328 κιν. 6974010107
Mail: eklavrio@gmail.com , blog: ergatikokentrolavriou.blogspot.com
ΕΔΡΑ ΛΑΥΡΙΟ
Λαύριο 25/01/2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ 1Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια από αντιπροσωπία του Εργατικού Κέντρου, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομάδας γυναικών της ΟΓΕ. Η αντιπροσωπία συναντήθηκε με την Υπεύθυνη διευθύντρια της 1η Υ.ΠΕ την κ. Κισκήρα και της καταθέσαμε το υπόμνημα των κοινωνικών φορέων. Η κ. Κισκήρα έκανε μία γενική αναφορά για τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και η ίδια στην εξοικονόμηση πόρων για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σε γενικές γραμμές προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και σε πολλές των περιπτώσεων κάποιοι δημιουργούν εντυπώσεις. Από την μεριά μας αναφέραμε τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν και τα βιώνουμε καθημερινά και ότι για να λυθούν  απαιτούνται προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, κάτι το οποίο μας δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχει οργανισμός για να διενεργήσει διαγωνισμό για προσλήψεις στην πρωτοβάθμια.
Για τις ελλείψεις στα αναλώσιμα, δεν παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα κάτι που διαψεύστηκε μετά από λίγο και την τηλεφωνική επικοινωνία με την αποθήκη. Για τα φάρμακα μας είπε ότι αρμόδια ακόμα είναι τα νοσοκομεία και όντως μπορεί να ζητάνε τα κέντρα υγείας 5 και να δίνουν δύο όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Για την Κερατέα και το κέντρο «Πρίφτη» μας δήλωσε ότι είναι σε άλλη αρχή η οποία διαχειρίζεται τα ζητήματα των «Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ) Απαιτήσαμε να λειτουργήσει και αυτό σαν Κέντρο Υγείας χωρίς την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.
Παρ’ όλη την προσπάθεια ωραιοποίησης και τις δεσμεύσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, τα προβλήματα παραμένουν και χρειάζεται εγρήγορση και κινητοποίηση για να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε. Η διεκδίκηση από το εργατικό-λαϊκό Κίνημα για χιλιάδες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού μόνιμου προσωπικού είναι αναγκαίες και επιβεβλημένες για να μην καταρρεύσει το σύστημα της υγείας.
Τις επόμενες μέρες θα γίνει σύσκεψη στην Κερατέα για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό με σκοπό την συνολική διεκδίκηση με κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας.      


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ 1Η Υ.ΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Κύριοι,
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο σύστημα υγείας της χώρας τα τελευταία χρόνια εξ’ αιτίας των πολιτικών για την «σωτηρία» μονοπωλιακών ομίλων και τραπεζών από την χρεωκοπία με μεταφορά του χρέους τους στις πλάτες του λαού και εις βάρος των όποιων κοινωνικών δομών του κράτους , είναι γνωστή και ειδικότερα σε εσάς που έχετε την ευθύνη για την λειτουργία δομών υγείας όπως τα Κέντρα Υγείας.
Το Κ. Υγείας Λαυρίου, έχει ένα οργανόγραμμα από το 1987, το οποίο έπαιρνε υπόψιν του τον πληθυσμό εκείνης της περιόδου και προβλέπει 1 διευθυντή 2 επιμελητές Α΄ και 3 επιμελητές Β’. Παράλληλα εκείνη την περίοδο λειτουργούσαν δύο υποκαταστήματα του ΙΚΑ πλήρως στελεχωμένα στα οποία υπηρετούσαν 3 γενικοί γιατροί στο καθένα από αυτά.
Σήμερα, μετά από τον διπλασιασμό του πληθυσμού, έχουμε το κλείσιμο των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και το Κέντρο Υγείας να έχει τελματώσει. Λειτουργεί σε 24ωρη βάση επειδή γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Την ίδια ώρα η κάλυψη σε αναλώσιμα είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα πολλές φορές συνοδοί ασθενών ψάχνουν να βρουν φαρμακεία ανοικτά για να κάποιο υλικό ή κάποιο φάρμακο.
Αυτή η κατάσταση, όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο λαός ο οποίος έχει πληρώσει χρόνια τώρα, βαριά φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, πλήρωνε για να έχει νοσοκομεία, Κ. Υγείας, παιδεία κλπ. Δεν πληρώνουμε για να γίνονται θαλασσοδάνεια, για να σώσουμε τις τράπεζες, για χρηματοδοτήσεις των «επενδυτών» για την «ανάπτυξη» που το μόνο που φέρνει είναι φτώχεια για τους πολλούς και κέρδη για τους λίγους. Με αυτή την έννοια δεν μπορούμε να δεχτούμε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι «παλεύει να μας βγάλει από τα μνημόνια» μιας και ψήφισε το 3ο, ότι «σώζεται την χώρα» όμως στην χώρα υπάρχουν αυτοί που κερδίζουν, τα μονοπώλια και χάνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, ότι «θα υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη και θα αποκατασταθούν οι αδικίες» μιας και σε πολλούς κλάδους η ανάπτυξη έχει έρθει όμως οι εργαζόμενοι βιώνουν την πιο βαθιά την πιο σκληρή εκμετάλλευση. 
Με τα παραπάνω καταλαβαίνεται ότι εδώ δεν ήρθαμε να «κατανοήσουμε» ή να παρακαλέσουμε, ήρθαμε απαιτώντας λύση στο πρόβλημα της υγείας.    
Εμείς ως κοινωνικοί φορείς που εκπροσωπούμε χιλιάδες εργατοϋπάλληλους και ελεύθερους επαγγελματίες στην Λαυρεωτική, δεν βλέπουμε το δέντρο και μας διαφεύγει το δάσος... Με την έννοια ότι δεν έχουμε στο διεκδικητικό μας πλαίσιο μόνο την πρόσληψη γιατρών και την κάλυψη του Κέντρου Υγείας Λαυρίου, αλλά το σύνολο των προβλημάτων της Υγείας μιας και είναι ενιαία η δομή και όσο και καλά να λειτουργούν τα Κ. υγείας αν τα νοσοκομεία παραμείνουν στην ίδια κατάσταση εμείς θα είμαστε πάλι στις ουρές και στην αναμονή.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·      Άμεση κάλυψη του ΚΥ Λαυρίου, με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό, στην λογική του ΚΥ αστικού τύπου παίρνοντας υπόψιν, την αύξηση του πληθυσμού, τις μόνιμες δομές προσφύγων, το λιμάνι, τις επιχειρήσεις της περιοχής και την ανάπτυξη των σύγχρονων ασθενειών.
·      Την λειτουργία του κτηρίου «Πρίφτη» στην Κερατέα ως ΚΥ με τα παραπάνω χαρακτηριστικά που διεκδικούμε για το ΚΥ Λαυρίου.
·      Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Κάλυψη όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων εργασίας με σχέσεις μόνιμης εργασίας. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των Ασφαλιστικών Ταμείων, να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
·      Άμεσα να ανανεωθούν τα βιβλιάρια του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων των ανέργων, των ΑμΕΑ, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις από τις κρατικές υπηρεσίες, χωρίς τον παραμικρό περιορισμό.
·      Να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις, να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, Κέντρα Μάνας και Παιδιού, κλινικές Νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών. Άμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμού, στο ΕΚΑΒ, στα ιδρύματα πρόνοιας.
·      Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες, και στις ιατρικές επισκέψεις. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν με χρηματοδότηση από το κράτος με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια.
·      Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλες τις εργασίες στην υγεία, στα φάρμακα, στα υγειονομικά υλικά.
·      Κατάργηση των επιπλέον πληρωμών των ασφαλισμένων και ανασφαλίστων που εξαναγκάζονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου